Zuid-Afrika | Noor Verhaar: “Ik kreeg zoveel waardering voor de mensen daar.”

Noor Verhaar, vrijwilliger bij Tjommie, blikt terug op haar ervaringen in de laatste week voor het grote openingsfeest van het Cruyff Court in township Bloempoort waar onder andere Ronald Koeman aanwezig was..

Een week met zoveel verschillende emoties; vrijdag de laatste training en daarna nog een klein wedstrijdje tegen jongens …. en natuurlijk zaterdag; de opening van het Cruyff Court! Godfrey ging de meisjes ophalen op hun scholen en ik zou hen opwachten in Bloempoort. De kleine Fortunate was te laat. Ze vertelde dat ze niet geslapen had van de spanning, maar wel hee

l graag wilde spelen en dat ze wat voor me had willen kopen, maar dat het haar niet meer gelukt was. Ze haalde vervolgens 5 Rand uit haar zak…. Ik keek haar aan en het eerste wat in mij op kwam was: wat doe jij nou? Doe niet zo gek? Maar al snel zag ik het mooie gebaar dat ze met dit muntje wilde laten zien, ik kon het niet aannemen en zie het moment als ’n bijzonder cadeau.

Ik gaf de meisjes de kleding en de nieuwe schoenen die Ndlovu voor hen heeft geregeld En de meisjes verdienen het ! De schoenen worden netjes achter gesloten deuren opgeborgen en bij elke training mogen de meisjes hun schoenen pakken en vervolgens weer terug leggen zodat de kwaliteit zo lang mogelijk goed blijft.

Afgelopen drie maanden heeft het zelden geregend …. en ja op de openingsdag kwam het met bakken uit de hemel. Maar goed, regen wordt hier als een geschenk gezien.

Het was een prachtige dag, het Ndlovu Choir stond weer prachtig te zingen en bracht de zon met hun zang en dans! Daarna was het onze tijd, … de tijd van de meisjes en de tijd van de wedstrijd, de dag waar Godfrey en ik drie maanden lang de meisjes voor hebben gecoacht, de dag waar de meisjes en wij naar uit hebben gekeken. We hadden een erg bijzondere aftrap. Namelijk door Ronald Koeman, ambassadeur van de Cruyff Foundation. Het was geweldig dat hij en zijn vrouw hier bij konden zijn. Maar er was ook een andere bijzondere vrouw, namelijk mevrouw Cruijff. Zij was er ook bij toen haar man ‘Legend Johan Cruijff’ in 2004 een Court in het buurtdorp Elandsdoorn heeft geopend. Het veld werd door de regen erg glad en op een gegeven moment besloten we als afsluiting penalty’s te nemen. Onze eerste wedstrijd op de Court … fantastisch!

Ik vond het zo bijzonder om te zien hoeveel waardering je in drie maanden kan krijgen voor mensen

Dan het afscheid. Ik vertelde hoe belangrijk, bijzonder, emotioneel en prachtig deze drie maanden met hen voor mij zijn geweest. Ik kon het na het eerste woord al niet droog houden. De meisjes in tegendeel wel, die moesten niet huilen. Eerst dacht ik: sterke meisjes! Toen ze naar buiten liepen en ik kort daarna, stonden ze buiten in elkaars armen te huilen. Had ik net m’n tranen gedroogd, kwam de stortbui nu niet alleen uit de lucht maar ook door onze tranen.

Ik wilde de meisjes duidelijk maken dat wanneer het team nog instant is, ik volgend jaar koste wat het kost, terug wil komen. Ik merkte wantrouwen bij de meisjes en heb het volgens nog een paar keer gezegd waarbij het met elk woord geloofwaardiger werd. Ik wil namelijk ook echt terug! Wij hebben hier iets opgebouwd wat ik niet uit mijn handen mag laten vallen. Godfrey vertelde dat er iemand in mijn plaats komt (we hebben 4 vervangers, Lena en Jan, twee Duitse studenten en Lucas en Godfrey, de ‘locals’). Ik zei: “Nee Godfrey, er komt niet iemand in plaats van mij, er komt iemand naast mij. Ik zal namelijk áltijd proberen te zijn, maar niet altijd fysiek. Ik wil altijd mede verantwoordelijk blijven voor het team omdat ik nog zoveel ideeën heb die ik graag wil voortzetten.”

Dan na een uur, het echte afscheid en nog steeds waren de tranen niet op. Ik moest helaas een hele bijzondere vrouw gedag zeggen. Morongwa, Manager van Ndlovu Child Care Programs. Van haar mag ik haar geen manager noemen, dus bij deze Collega Morongwa. Ik noem haar: The Mother of Women Empowerment. Deze vrouw is zó ongelofelijk sterk en inspirerend. Wij hebben veel van elkaar geleerd. Toen ik m’n armen om haar heen sloeg brak ook zij. En zo zie je tranen zijn geen teken van zwakte of sterkte. Het is menselijk en prachtig om te laten zien!

Wat ga ik het missen en vond ik dit prachtig om mee te maken. Hierbij wil ik iedereen van Tjommie Foudation en Ndlovu Care Group bedanken en natuurlijk ook de Cruyff Foundation voor het prachtige Cruyff Court. Ook wil ik Vrouwenvoetbalnieuws.nl bedanken voor het mogelijk maken van het publiceren van de wekelijkse blogs en daarbij natuurlijk ook jullie, lezers. Excuses het is toch erg lang geworden, ik wilde graag al deze ervaringen delen en kon het moeilijk inkorten.

Wil jij ook naar het buitenland maar weet je niet wat je moet verwachten en heb je vragen of vind je het nog erg spannend, neem gerust contact met me op. Ik deel graag mijn ervaringen (noor.verhaar@gmail.com).

Aanstaande vrijdag 22 december zit Ronald Koeman bij Umberto Tan in RTL Late Night (22.30 uur) aan tafel om te vertellen over zijn bezoek aan Zuid-Afrika en de opening van de Cruyff Courts.

Deze filmpjes geven nog een prachtig beeld van de opening:

Aanstaande vrijdag 22 december zit Ronald Koeman bij Humberto Tan in RTL Late Night (22.30 uur) aan tafel om te vertellen over zijn bezoek aan Zuid-Afrika en de opening van de Cruyff Courts.

Noor Verhaar (18) voetbalt normaal gesproken bij sv Buitenveldert, was is de afgelopen maanden in Zuid-Afrika om samen met de Tjommie Foundation voetbaltraining te geven aan meisjes in townships in de plattelandsprovincie Limpopo. Via vrouwenvoetbalnieuws.nl hield Noor ons op de hoogte van haar ervaringen met als uiteindelijk hoogtepunt de opening van een Cruyff Court in township Bloempoort!

Wil je meer lezen over het project van Tjommie in Zuid-Afrika? Kijk dan hier!