Zorgen over ballen koppen: "Schadelijker voor vrouwen dan mannen"

Fenna Kalma kopt de bal
Fenna Kalma kopt de bal Foto: © Orange Pictures

Wetenschappers Jort Vijverberg en Marsh Königs pleiten voor meer aandacht voor het effect van koppen en hersenschuddingen op voetbalsters, zo meldt NOS.

Vijverberg heeft een opmerkelijke conclusie. "Koppen is naar alle waarschijnlijkheid schadelijker voor vrouwen dan voor mannen. En dat komt niet alleen doordat vrouwen minder sterke nekspieren hebben."

Königs onderzoekt niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen en jongeren en werkt op het gebied van begeleiding na sport-gerelateerde hersenschuddingen samen met zowel Ajax als de KNVB. "We weten dat de hersenen van vrouwen anders kunnen reageren op impact van buiten. Meer kunnen we nu nog niet zeggen. We weten dat we te weinig weten, zeker ook over vrouwen. Grootschalig onderzoek bij mannen is hierdoor nog steeds vele malen haalbaarder. Hoe pijnlijk dit ook is."

Deze conclusies komen niet zonder aanleiding. Eerder deze maand werd een Australisch onderzoek gepubliceerd. Wetenschappers hebben voor het eerst CTE (Chronische Traumatische Encefalopathie), oftewel chronische hersenschade, vastgesteld bij een vrouwelijke topsporter, zo viel te lezen in het rapport. Dit gebeurde na autopsie.

Lees meer:
0 reacties