"Zoals de sinaasappel van Lieke leeg is, is die van het team leeg"

Lieke Martens en Andries Jonker
Lieke Martens en Andries Jonker Foto: © Pro Shots

Lieke Martens had in Finland een droomafscheid moeten krijgen, maar haar laatste duel als OranjeLeeuwin eindigde in mineur. In Tampere werd het 1-1. Tot teleurstelling van niet alleen Martens, maar ook bondscoach Andries Jonker.

"We hebben de 1-1 er echt uit moeten persen. Zoals de sinaasappel van Lieke leeg is, is die van het team ook leeg. Deze meiden moeten op vakantie", zo laat hij optekenen in gesprek met NU.nl. In Finland moest Jonker het doen zonder een groot aantal speelsters. Zo ontbraken onder meer Caitlin Dijkstra, Jill Roord en Esmee Brugts. Victoria Pelova viel dinsdag na tien minuten spelen uit.

"Op papier ziet het er dan nog heel aardig uit, maar in de praktijk is het veel moeilijker. De vastigheden ontbraken. Voor een deel van de speelsters was deze wedstrijd er één te veel. Het moest echt uit hun tenen komen. Dit was vanavond het maximaal haalbare met dit team", is het oordeel van de bondscoach.

Hij zag dat ook Martens het foutenfestival tegen Finland niet kon dragen. "Als links en rechts de bal naar de verkeerde kleur wordt gespeeld, is het lastig om vanuit haar positie lijn in het spel te krijgen", aldus Jonker. De aanvalster toonde wel haar klasse: "Ze gaf in de tweede helft een bal buitenkant voet... Voor de liefhebber is dat zo'n ragfijn balletje. Met zó veel gevoel en overzicht. Dat is van de buitencategorie. Dat soort balletjes geeft bijna niemand op het veld en zij wel."

Jonker gunde de aanvalster een beter afscheid. "In mijn ogen is ze nog steeds een van de beste speelsters ter wereld. Het doet zeer als je die moet missen. Anderen zullen nu moeten opstaan."

Lees meer:
0 reacties