Wielerploegleider Zeeman wijst: "Er zijn geen Sarina's in onze sport"

Merijn Zeeman bij Team Jumbo-Visma
Merijn Zeeman bij Team Jumbo-Visma Foto: © Orange Pictures

Sarina Wiegman is inmiddels al jarenlang succesvol. Volgens de huidig bondscoach van de Engelse Lionesses is 'verbinding maken' het belangrijkste van een coach.

"Als je elkaar begrijpt, snap je ook het gedrag van een ander beter. Op en buiten het veld. Dan kun je ook onder de allerhoogste druk met elkaar blijven praten en met elkaar in verbinding blijven. En daardoor blijven presteren", zegt ze in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Merijn Zeeman, sportief directeur van wielerploeg Team Visma | Lease a Bike, is van mening dat in topsport de hoofdcoach een 'generalist' moet zijn. "Het gaat om de strategie en de tactiek, om de kleinste details. De coach moet alle specialisten in zijn staf begrijpen. In het wielrennen is geen coachcultuur. Het zijn vaak oud-renners die in de auto gaan zitten. Of het zijn bewegingswetenschappers, slimme bètamannen en -vrouwen."

Hij gaat verder: "Er zijn geen Sarina’s in onze sport, geen coaches die van alles iets weten", benadrukt Zeeman. "Je kunt wel twee extra voedingsdeskundigen aanstellen, maar daar wordt het team niet per se beter van. Die coaches proberen we nu wel op te leiden. We hebben nu een interne opleiding, waar zeven coaches aan meedoen."

Cultuur is voor Wiegman de basis van succes. "Natuurlijk moet je kwaliteit hebben, maar ik geloof heel erg in een cultuur als basis van succes. De ALO, waar je mensen leert verbinden, is voor mij daarom enorm belangrijk geweest."

Lees meer:
0 reacties