Wieke Kaptein over WK-debuut: "Waarom zou ik dan gestrest zijn?"

Wieke Kaptein
Wieke Kaptein Foto: © Orange Pictures

Wieke Kaptein kende een topjaar. De toen nog 17-jarige speelster maakte als jongste in de geschiedenisboeken haar debuut op het WK en dwong een transfer af naar het grote Chelsea. ESPN sprak met de middenveldster.

In april afgelopen jaar maakte Kaptein haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen. “Daar droom je van als kind", zegt ze. "Dat was echt heel erg mooi, ik had overal kippenvel.” Maanden later stond het WK op de planning. “Toen ik mijn debuut had gemaakt, ging het in de kleedkamer al over het WK. Maar dat leek toen nog zo ver weg. Je hebt net je debuut gemaakt, dus je zit nog in de wolken.”

Toch was bondscoach Andries Jonker, die naar eigen zeggen een glimlach op zijn gezicht kreeg wanneer hij Kaptein zag spelen, overtuigd en nam de jongeling mee naar Australië en Nieuw-Zeeland.

“Alles wordt helemaal geregeld voor je" vertelt Kaptein over het WK. "Je moet alleen je koffer inpakken en je paspoort meenemen. En ik werd heel goed opgevangen door de meiden. Als ik thuis miste, met mijn broers wilde zijn of even geen zin had om alleen te zijn ging ik gewoon naar hun toe.”

Voor de wedstrijd tegen Vietnam had Kaptein nog geen minuten gemaakt. “Ik verwachtte eigenlijk helemaal niks. Ik was al heel blij dat ik mee mocht en ik wilde me op de trainingen laten zien. Tuurlijk wil je eigenlijk spelen, je bent een voetbalster.” Die wens kwam uit, in de wedstrijd tegen Vietnam mocht ze in de rust Daniëlle van de Donk vervangen. “Daniëlle had een gele kaart en moest voorzichtig doen, want zij is heel belangrijk voor het team. Dus toen zei hij (Jonker, red.) ‘Wieke, maak je klaar, want je komt erin’. Ik was best wel rustig. Ik had er vooral heel veel zin in. Ik mocht spelen op een WK, dus waarom zou ik gestrest zijn?”

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand