Wiegman, Miedema en Van Veenendaal spreken zich uit: "Rampzalig"

Sarina Wiegman, Lieke Martens en Vivianne Miedema tijdens het WK van 2019
Sarina Wiegman, Lieke Martens en Vivianne Miedema tijdens het WK van 2019 Foto: © Pro Shots

Vivianne Miedema, Sari van Veenendaal en Sarina Wiegman hebben, samen met 64 andere (oud-) topsporters en topcoaches, hun zorgen uitgesproken over de plannen van het toekomstige kabinet. Als de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord worden uitgevoerd, verliest de sport jaarlijks zo’n 45 miljoen euro.

Miedema, Van Veenendaal en Wiegman behoren tot de vele ondertekenaars, afkomstig uit het gehele palet van de sport. Zo staan ook onder meer de namen van Diede de Groot, Sven Kramer, Annemiek van Vleuten en Suzanne Schulting onderaan de brief. De (oud-) topsporters en topcoaches richten zich in de brief tot de kandidaat-bewindspersonen.

"Wij, (oud-) topsporters en topcoaches, maken ons grote zorgen. Als de plannen van het nieuwe kabinet doorgaan, verliest de Nederlandse sport straks minstens 45 miljoen euro per jaar. Dat zou rampzalig zijn voor onze sportclubs en verenigingen, de kraamkamer voor de topsport", schrijven ze. "Sporthelden worden immers geboren op de club. Talent groeit bij verenigingen. En álle kinderen moeten de kans hebben om – geïnspireerd door de rolmodellen van nu – te kiezen voor sport."

Miedema, Van Veenendaal, Wiegman en co vervolgen: "Een sport die bij hen past en betaalbaar blijft voor elk gezin. Van voetbal tot zeilen, van freerunning tot schaatsen. Nederland hoort bij de top 10 van beste topsportlanden ter wereld. We zijn nu het ‘grootste kleine land’ als het gaat om topsport. We juichen voor Oranje bij het EK voetbal, voor de winnaars bij de atletiek en voor TeamNL, straks in Parijs op de Olympische en Paralympische Spelen. Maar dat gaat niet vanzelf. De Nederlandse medailles kosten bloed, zweet en tranen, maar zijn ‘goedkoop’ in vergelijking met andere landen."

"Door onze unieke verenigingsstructuur, die drijft op duizenden vrijwilligers. Door topsportprogramma’s op verschillende plaatsen in het land, waar sporters met de beste coaches en experts kunnen uitgroeien tot kampioenen. Een systeem waar de hele wereld jaloers op is. Dat moeten we behouden", benadrukken ze. "Daarmee zetten we Nederland echt op één. Het is voor iedereen duidelijk wat de maatschappelijke waarde is van sport. Voor gezondheid, ook mentaal, voor verbinding tussen mensen, voor jongeren, voor eenzame ouderen, voor leefbaarheid in wijken en dorpen. Elke euro in de sport levert 2,7* euro op aan waarde voor de samenleving!"

"Denk aan de volgende generatie Femke’s, Virgil’s en Jutta’s… Gun ook nieuwe generaties wekelijks sportplezier op de club en de droom om groot te worden in de sport. Denk daaraan als we deze zomer juichen om de Nederlanders met het roodwit-blauw om hun schouders. En ervaar de unieke verbindende kracht van sport."

Er wordt afgesloten met een duidelijke boodschap: "Draai de geplande bezuinigingen op sport terug! Anders betalen we straks als samenleving een hoge prijs. In euro’s, in sportplezier én in nationale trots."

Lees meer:
0 reacties