Wiegman komt met mooie woorden: "Ze zette die verdediging te kijk"

Sarina Wiegman
Sarina Wiegman Foto: © BSR Agency

Lieke Martens is bezig aan haar laatste dagen als international. Na de wedstrijd tegen Finland, dinsdagavond in Tampere, zet de aanvalster een punt achter haar interlandcarrière. Sarina Wiegman, voormalig bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, is vol lof over Martens.

"Toen Lieke bekendmaakte dat ze ging stoppen bij Oranje, drong het tot mij door: we gaan afscheid nemen van een gouden generatie. De boodschap kwam niet geheel onverwacht, maar het was toch wel een schok. Ergens dacht ik: die gaat nog wel door tot het EK van 2025", geeft Wiegman, die inmiddels aan het roer staat bij de Engelse nationale ploeg, aan in gesprek met het NRC.

De coach is vol lof over de Limburgse. "Ze is een stylist, atletisch, ze zou ook zo op het hockeyveld kunnen staan. De aandacht voor het vrouwenteam bleek extra groot, ook omdat de mannen een mindere periode doormaakten. Mensen hadden zin in een feestje en dat kregen ze." Martens was een van de uitblinkers tijdens het gewonnen EK van 2017: "In de groepsfase moesten we tegen België. Het was een listige wedstrijd, we konden zomaar worden uitgeschakeld. Lieke was vliegensvlug, ze floepte overal tussendoor."

"Daar zat alles in: vertrouwen, plezier en kwaliteit. Ze zette in dat duel op een geweldige manier de Belgische verdediging te kijk, dat zal ik nooit vergeten", geeft Wiegman aan. "Door dat toernooi werd Lieke in een mum van tijd een bekende Nederlander. Haar impact was enorm. Ouders deden hun dochters op voetbal. Jongens droegen haar shirt, ze wilden Lieke Martens zijn, dat was nog nooit vertoond."

De coach snapt wel dat het EK niet alleen maar voor positiviteit heeft gezorgd bij Martens: "Lieke is een gevoelsmens. Ze geeft graag en opeens wilde iedereen wat van haar. Ze moest ‘nee’ gaan verkopen. De wereld om haar heen veranderde, dat moet pittig zijn geweest. Maar ze is een boegbeeld en mag trots zijn op wat ze voor het vrouwenvoetbal heeft betekend, binnen en buiten het veld", vindt Wiegman.

Lees meer:
0 reacties