Welkom op onze nieuwe website!

Wiegman: ''Er werd een goal afgekeurd omdat ik geen jongen was''

Op sarina wiegman 60769f0aefd6f
Op sarina wiegman 60769f0aefd6f Foto: © Orange Pictures

Sarina Wiegman is al vier jaar lang bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal. Aankomende augustus gaat ze aan de slag bij het Britse Vrouwenteam. Bij NRC deed ze haar verhaal.

Wiegman is een vrouw met twee gezichten: ''Thuis ben ik heel zorgzaam, maar van iemand in mijn positie worden ook andere dingen gevraagd. Harde keuzes, stelligheid, visie.''

Ondanks haar verlegen persoonlijkheid is Wiegman een vrouw met grote ambities. ''Als ik écht iets wil, dan ga ik ervoor.'' Die houding komt door haar opvoeding. ''Mijn ouders hebben mij altijd vrij gelaten in het maken van keuzes. Dat gaf zelfvertrouwen'', aldus de trainer.

De oefenmeesteres probeert daarnaast werk en privé gescheiden te houden. ''Ik ben een open persoonlijkheid, maar scherm mijn gezin wel af.'' Op de vraag waarom ze dat doen antwoordt Wiegman het volgende: ''Ik wil dat zij een eigen identiteit hebben.''

De bondscoach heeft jarenlang last gehad van het feit dat het vrouwenvoetbal achtergesteld werd. ''Ik weet nog dat ik een goal maakte tijdens een wedstrijd, die werd afgekeurd omdat ik geen jongen was.'' Wiegman is blij met het feit dat het vrouwenvoetbal enorme stappen heeft gemaakt. ''Ze kunnen nu elke dag trainen, beschikken over een krachttrainer, diëtist, video-analist. In mijn tijd was dat ondenkbaar.''

Dat er nu steeds meer geld omgaat in het vrouwenvoetbal is volgens Wiegman geen goede ontwikkeling. ''Nu is het vrouwenvoetbal nog een open wereld, waarin veel kennis wordt uitgewisseld. Je kunt een goede boterham verdienen, je volledig focussen op de sport en lekker normaal blijven doen. De vraag is of dat zo blijft. Ik maak mij daar sterk voor, maar heb er een hard hoofd in.''

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 29 okt. 2021, 19:30
Eredivisie Women
FC Twente W -
-
SC Heerenveen W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Eredivisie Women
PSV W -
-
VV Alkmaar W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Eredivisie Women
PEC Zwolle W -
-
Ajax W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Eredivisie Women
Excelsior Rotterdam W -
-
Feyenoord W -
vr 5 nov. 2021, 19:30
Eredivisie Women
SC Heerenveen W -
-
ADO Den Haag W -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PEC Zwolle W 7 5 13
2 Feyenoord W 6 4 11
3 FC Twente W 6 11 10
4 Ajax W 6 8 10
5 PSV W 6 5 10
Bekijk de hele stand