Wiegman aan de slag in Eredivisie? "Vindt zij dat een uitdaging?"

Andries Jonker en Sarina Wiegman
Andries Jonker en Sarina Wiegman Foto: © BSR Agency

De afgelopen week wordt er een felle discussie gevoerd over vrouwen als coach in het mannenvoetbal. Pierre van Hooijdonk was stellig: een vrouw als coach bij een mannenelftal gaat niet werken.

"Ik denk dat Pierre deels best een realistisch geluid zal vertolken. Alleen, we weten pas hoe het in Nederland zit als je het eens probeert", zegt Maarten Wijffels in de AD Voetbalpodcast. "Als ik een beetje afga op het huidige Nederlands elftal, de spelers die daar in zitten, Tijjani Reijnders, Frenkie de Jong, Quilindschy Hartman, dat soort jongens. Ik denk dat die er eigenlijk geen probleem mee zouden hebben als Sarina Wiegman daar voor de groep staat en een zinnig verhaal houdt over de inhoud van het voetbal."

"Maar het is iets wat we zouden moeten zien", denkt de journalist. "Het is misschien een heel veilig antwoord." Wiegman was eerder actief als assistent-trainer bij Jong Sparta Rotterdam. "Toen zaten we van 'zou Sparta dan ook de eerste zijn die een dame de kans geeft als hoofdtrainer?'. Ik zou dat niet zo gek vinden. Maar aan de andere kant: je kent ook spelers die daar misschien heel cynisch over zouden zijn."

Wijffels wil het wel eens zien. "Dan kunnen we het beoordelen", zegt hij. "Ik weet niet of het moet gebeuren. Het ligt er maar net aan, vindt Wiegman dat een uitdaging? We noemen nu Sparta, maar als je erover na gaat denken: is het voor haar uitdagend Sparta-Almere City te doen in de Eredivisie? Terwijl je ook bij de vrouwen het WK en EK kunt spelen en prijzen kunt winnen. Ik denk het niet. Dan kom je al op hoofdtrainer van Ajax, PSV of Feyenoord."

"Dat is misschien ineens een hele grote stap", aldus Wijffels. "Laten we over één of twee jaar maar eens een voorbeeld hebben."

Lees meer:
0 reacties