Weinig kaarten in Eredivisie: ''Mag daar wat consequenter in zijn''

Scheidsrechter rode kaart 604c77877fab8
Scheidsrechter rode kaart 604c77877fab8 Foto: © Pro Shots

Hoewel er af en toe stevige overtredingen worden gemaakt, valt het aantal rode kaarten in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen mee. NOS-commentator Frank Wielaard is van mening dat er best wat consequenter gefloten mag worden.

Zo gaat hij in op de overtreding van Joëlle Smits in het duel met PEC Zwolle van vorige week. "Mijn eerste indruk was: minimaal geel. Toen ik 'm nog een keer zag dacht ik: 'hier moet je gewoon rood voor geven'. De scheidsrechter geeft gewoon niks, gewoon niet gezien", zegt hij in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen: De Talkshow.

"Dat kan gewoon niet. Zo'n overtreding en dan niet bestraffen... Zeker niet als het eigenlijk rood moet zijn", is Wielaard van mening. "Bij PSV kropen ze een beetje weg als het erover ging. Ik begrijp dat dus niet. Ook die overtreding van Lize Kop op Bente Jansen (in het duel FC Twente - Ajax, red.). Ik begrijp niet dat je daar geel voor geeft."

"Ik heb Shukrula (Shona, scheidsrechter bij die wedstrijd, red.) er ook over gesproken en die is nog steeds voorzichtig overtuigd dat het geel moest zijn. Ik vond het rood, heel veel mensen vonden het rood", vervolgt de commentator, die niet begrijpt dat daarvoor geen rode kaart is gegeven.

Wielaard: "Ik vind dat in het vrouwenvoetbal heel weinig kaarten getrokken worden over het algemeen. Je mag daar wel wat consequenter in zijn. Regels zijn regels", is hij duidelijk. "Vrouwen zijn over het algemeen op een voetbalveld wat flinker dan mannen. Dat werkt dan in dit geval in het nadeel van regels naleven. Ze blijven gewoon staan en het zal allemaal wel, dan hoef je er ook geen kaart voor te geven. Een regel is een regel, als iets geel is moet je 'm ook geven", besluit hij.

ADO Den Haag-aanvoerster Gwyneth Hendriks weet misschien wel waar het verschil qua kaarten geven tussen mannen- en vrouwenvoetbal van komt. "Het wordt maar een keer gezien. Bij het mannenvoetbal wordt het wel tien keer teruggekeken."

"Wij kunnen nog een keer zien hoe Joëlle Smits die overtreding maakt. Ik denk dat een gele kaart terecht was geweest. Maar ook bij Lize Kop, als dat terug was gekeken was dat honderd procent rood geweest. Het vrouwenvoetbal is nog niet zo ver dat het teruggekeken kan worden", aldus de verdedigster.

Bekijk hier de overtreding van Smits:

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 10 dec. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
Feyenoord V -
-
PEC Zwolle V -
vr 10 dec. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
ADO Den Haag V -
-
Excelsior Rotterdam W -
zo 12 dec. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
VV Alkmaar W -
-
Ajax V -
zo 12 dec. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
SC Heerenveen V -
-
PSV V -
vr 17 dec. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
PEC Zwolle V -
-
SC Heerenveen V -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 11 24 21
2 Ajax V 10 15 19
3 Feyenoord V 11 5 19
4 PSV V 10 3 17
5 ADO Den Haag V 11 3 14
Bekijk de hele stand