Weerden blikt terug: "Sommigen zagen het toch als een soort gevaar"

Ashleigh Weerden bij Ajax
Ashleigh Weerden bij Ajax Foto: © Orange Pictures

Ashleigh Weerden is inmiddels speelster van Ajax, maar begon haar carrière bij SC Buitenboys. Daar speelde ze in eerste instantie tussen de meiden.

"Ik had er veel plezier in en merkte wel dat ik er uitstak dus op een gegeven moment wilde ik wel heel graag bij de jongens voetballen om een nog hoger niveau te halen", vertelt Weerden in gesprek met het Amsterdams Dagblad. "Dat was in die tijd best nog wel een gedoe, want dat gebeurde toen nog niet zoveel, maar mede dankzij aandringen van mijn moeder is dat wel gelukt."

Ze vervolgt: "In eerste instantie kwam ik niet in de selectieteams, maar toen bleek dat ik er daar ook wekelijks goed speelde en er wekelijks vol voor ging maakte ik alsnog die stap." De trainer had wel vertrouwen in Weerden. "Maar onderling kon ik niet met alle jongens evengoed overweg. Sommigen zagen het toch als een soort gevaar dat een meisje hun plekje innam, maar mijn trainer was daar heel rechtlijnig in."

"Degene die zich het beste liet zien op de training en in wedstrijden speelden gewoon. En ik zorgde gewoon dat ik er alles aan deed om daar bij te zitten", aldus de aanvalster, die ook in de verdediging uit de voeten kan. Daarna volgde voor Weerden de stap naar CTO Amsterdam. "Ik denk dat ik daar bij de beste opleiding zat die op dat moment mogelijk was. We speelden met een opleidingsteam vol meiden in een jongenscompetitie en daar kwam ik voor het eerst in aanraking met een topsportklimaat."

"Als meisje wil je zo lang mogelijk bij de jongens voetballen om een zo hoog mogelijk niveau te halen, maar daar zat je met de beste meiden van het land bij elkaar en haalde je dat niveau ook. Bij CTO heerste altijd een topsportmentaliteit, niet alleen om je als sporter vooruit te helpen, maar ook als mens. Op die momenten was het best zwaar, maar nu besef ik hoe belangrijk het is geweest voor mijn ontwikkeling. Ik kijk dan ook terug op twee prachtige jaren bij CTO", besluit Weerden.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand