Welkom op onze nieuwe website!

Wat zijn goede oefeningen voor voetballers?

Lieke martens fc barcelona psv 5fd103df31702
Lieke martens fc barcelona psv 5fd103df31702 Foto: © Pro Shots

We zien onze favoriete voetballers pas echt als ze in actie zijn op het veld. In die 90 minuten tonen ze inspanningen van bovenmenselijke snelheid en behendigheid, waarbij ze hun vaardigheden demonstreren met bijvoorbeeld een prachtige voorzet en een niet te stoppen aanval. Maar het is in de sportschool waar voetballers hun vaardigheden aanscherpen en ontwikkelen met een Olympische halterstang 50mm. Ze besteden meer tijd op en met loopbanden en gewichten als bumper plates dan ze besteden op het veld. Ook bij de vrouwelijke voetballers is dat natuurlijk het geval, zij doen bijvoorbeeld de onderstaande oefeningen.

Squats met één been

Wanneer je een sprint begint, stop je in wezen al je kracht in één been tegelijk. Terwijl gewone squats geweldig zijn voor het activeren van belangrijke spiergroepen in je benen squats met één been elk been te trainen om het volledige gewicht van het lichaam te dragen, zoals ze zouden doen in een sprint om de kracht te ontwikkelen die je zelf hebt. Zo kun je jezelf dus naar voren lanceren bij het achtervolgen van een snelle doorgaande bal. Doe deze oefening door op één voet te gaan staan. Je andere been houd je zo dicht mogelijk bij je heuphoogte. Buig de knie van je steunbeen langzaam waarbij je je armen voor je uit houdt om in evenwicht te blijven. Zak zo laag mogelijk en houd deze positie een seconde vast, keer dan langzaam terug naar je uitgangspositie.

Lateral band walks

Bandwandelingen activeren je bilspieren en helpen blessures te voorkomen, hetzij door spiervermoeidheid en overbelasting, hetzij door de voetbalschoen van een tegemoetkomende verdediger. Marcus Rashford van Manchester United doet ze hier. Ook jij zou dus lateral band walks uit te voeren. Je doet dit door eerst een weerstandsband om je benen te leggen, wat je net boven je knieën moet doen. Buig je knieën vervolgens lichtjes en zet je voeten op schouderlengte uit elkaar. Je moet dan langzaam opzij stappen met je tenen naar voren gericht. Volg na het voltooien van de stap met het andere been. Om de spanning te behouden, houd je de voeten op zijn minst schouderbreedte uit elkaar. Na vijf of zes stappen ga je in de tegenovergestelde richting.

Medicijnbal push ups

Hoewel push ups misschien niet het eerste zijn dat in je opkomt als je aan behendigheid denkt, zijn ze wel belangrijk voor het opbouwen van je kernkracht. Dit verbetert op zijn beurt je balans, zodat je die snelle bochten kunt maken zonder met je gezicht in de modder te vallen. Gareth Bale neemt om die reden push ups van medicijnballen op in zijn gymroutine. Dit doet hij, wat jij natuurlijk ook kunt doen, door beide handen voor je te plaatsen. Hier moet een medicijnbal op de grond liggen, waar jij dus je handen op moet plaatsen. Ga vervolgens naar een opdrukpositie met je handen nog steeds op de bal onder je borst en je tenen de grond raken. Laat jezelf langzaam zakken met je armen zodat je borst de bal raakt. Duw jezelf daarna omhoog naar de beginpositie.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 29 okt. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
FC Twente V -
-
SC Heerenveen V -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
PSV V -
-
VV Alkmaar W -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
PEC Zwolle V -
-
Ajax V -
zo 31 okt. 2021, 12:15
Vrouwen Eredivisie
Excelsior Rotterdam W -
-
Feyenoord V -
vr 5 nov. 2021, 19:30
Vrouwen Eredivisie
SC Heerenveen V -
-
ADO Den Haag V -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PEC Zwolle V 7 5 13
2 Feyenoord V 6 4 11
3 FC Twente V 6 11 10
4 Ajax V 6 8 10
5 PSV V 6 5 10
Bekijk de hele stand