"Wat ze in twee jaar bij de club verdienen, hebben ze in tien dagen"

Kika van Es bij de OranjeLeeuwinnen
Kika van Es bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © Pro Shots

Kika van Es zette afgelopen zomer een punt achter haar carrière. Waar de generatie van Van Es heeft moeten knokken voor een plek in de voetbalwereld, gaat het nu al een stuk makkelijker voor de huidige generatie.

"Voor ons is er ook een generatie geweest. Zo is er elke keer een generatie geweest die de weg vrij heeft moeten maken. De generatie van bijvoorbeeld Sarina Wiegman heeft nog harder moeten knokken. Zij hebben op een hele andere manier moeten knokken", vertelt de voormalig voetbalster in Fresia & Milan Parkeren de Bus.

Van Es gaat verder: "Maar als je dan kijkt, vroeger bij Oranje kreeg je ooit twaalf euro op een dag. Dan dacht je 'yes', daar konden we een keer voor gaan uit eten. Nou, dan was je helemaal blij. Maar wat ze tegenwoordig krijgen... En ook die jonge meiden hé, die net komen kijken. Die krijgen precies hetzelfde bedrag als iemand die al vijftien jaar bij Oranje zit."

"Daar heb ik niks op tegen, maar dat zijn gewoon dingen die veranderd zijn. Dat is heel positief, ik hoop dat het alleen nog maar meer gaat veranderen. Het is ook lastig. Je komt één keer bij Oranje. De afgelopen jaren waren de selecties elke keer groter dan 23. Al die meiden krijgen hetzelfde bedrag. Wat ze bij de club in twee jaar verdienen, hebben ze zo in tien dagen verdiend", weet Van Es. "Dat is voor die jonge meiden natuurlijk iets geweldigs, maar het is zoiets geks..."

Lees meer:
0 reacties