Waarom heeft vrouwenvoetbal minder fans dan bij de mannen?

Waarom heeft vrouwenvoetbal minder fans dan bij de mannen?
Waarom heeft vrouwenvoetbal minder fans dan bij de mannen? Foto: © Vrouwenvoetbalnieuws.nl

Dat de populariteit van vrouwenvoetbal aan het stijgen is mag geen geheim genoemd worden. Steeds meer mensen in Nederland volgen de verrichtingen van de Oranje Leeuwinnen op de voet en kijken naar steeds meer wedstrijden. Daarnaast kan ook de Eredivisie voor vrouwen op meer fans rekenen. Toch is er nog altijd een groot gat in vergelijking met de mannen. Dit heeft diverse redenen, waardoor het nog wel even kan gaan duren voordat beide op hetzelfde niveau zitten qua kijkcijfers en salarissen. Hieronder gaan we kijken naar waar deze verschillen vandaan komen en of dit gat in de toekomst gedicht kan worden.

Volg de belangrijkste toernooien en competities

Wanneer je het vrouwenvoetbal op de voet wil volgen zijn er verschillende manieren om dit te doen. Er zijn uiteraard steeds meer wedstrijden op televisie, maar dit geldt nog lang niet voor alles. Daarom is een account aanmaken bij een online casino een goed alternatief. Hier is doorgaans een speciale sectie met sportweddenschappen waar je via livestreams veel wedstrijden rechtstreeks kunt volgen. Nieuwe spelers krijgen na een eerste storting vaak een 25 free spins no deposit bonus of speelgeld om mee in te zetten op sporten zoals voetbal. Daarbij is het ook mogelijk om te wedden op steeds meer wedstrijden en dit zelfs live te doen wanneer deze bezig zijn. Op die manier hoef je dus geen wedstrijd meer te missen.

De opkomst van het vrouwenvoetbal

De toenemende aandacht voor het vrouwenvoetbal in Nederland heeft een aantal duidelijke oorzaken. Het succes van het Nederlandse elftal heeft hierbij een grote rol gespeeld. In 2017 werden de Oranje Leeuwinnen kampioen van Europa en in 2019 grepen ze maar net naast het wereldkampioenschap. Pas in de finale werd er verloren van de Verenigde Staten, een grootmacht in het vrouwenvoetbal. Hierdoor moest het Nederlands Elftal uiteindelijk genoegen nemen met de zilveren medaille. 

Naast de prestaties van het team zijn er diverse speelsters die tot de wereldtop behoren. Met Lieke Martens, Vivianne Miedema en Esmee Brugts heeft Nederland een aantal speelsters in huis die voor de beste clubs spelen. Daarnaast breekt er veel talent door, wat er ook mee te maken heeft dat de sport steeds professioneler wordt benaderd. Omdat er meer financiële middelen zijn, worden de opleidingen van veel clubs ook beter, waardoor talent eerder ontdekt en beter ontwikkeld wordt.

Verschillen in media aandacht

Qua media aandacht is het vrouwenvoetbal nog altijd niet te vergelijken met de mannen. Het zal normaal gesproken ook nog wel even duren voordat dit het geval is, als dat al ooit gebeurt. Toch is er wel een stijgende lijn te zien. Tegenwoordig worden alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live uitgezonden door de publieke omroep. Tegenwoordig worden hier ook Europese wedstrijden uitgezonden. Zo waren de verrichtingen van de Ajax Vrouwen in de Champions League dit seizoen ook op de voet te volgen via de publieke omroep en werd er van alle wedstrijden rechtstreeks verslag gedaan.

Er is uiteraard nog veel te winnen op dit gebied, maar het valt niet te ontkennen dat het vrouwenvoetbal de laatste jaren ook op dit vlak flink in de lift zit. Bovendien worden veel van deze wedstrijden goed bekeken. De kijkcijfers komen weliswaar nog niet in de buurt van de mannen, maar dat had ook niemand op zo'n korte termijn verwacht. De groeiende media aandacht biedt wel perspectief en is het bewijs dat de interesse in het vrouwenvoetbal in Nederland nog altijd aan het toenemen is.

Vercommercialisering bij de mannen

Het lijkt misschien al heel lang geleden, maar dat is het zeker niet. Enkele decennia geleden leek het voetbal bij de mannen immers erg veel op hoe het er nu bij de vrouwen voor staat. Heel veel voetballers waren geen fulltime profs en zij moesten naast het voetbal werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit gold natuurlijk niet voor de echte topspelers, maar voor alles daaronder wel en ook voor veel spelers in de Eredivisie. Vandaag de dag is het voetbal bij de mannen dusdanig vercommercialiseerd dat hier al lang geen sprake meer van is. Voetballers verdienen topsalarissen en kunnen op jonge leeftijd al zeer lucratieve contracten ondertekenen waarmee ze in een klap financieel onafhankelijk kunnen worden. Of dit in de toekomst bij de vrouwen ook gaat gebeuren is nu nog gissen, maar ook op dit vlak wordt er goed aan de weg getimmerd.

Heeft het vrouwenvoetbal de potentie om net zo groot te worden?

Deze vraag wordt vaak gesteld, al is dat misschien niet helemaal eerlijk. Het eeuwige vergelijken tussen het vrouwenvoetbal en de sport bij de mannen heeft ook niet zoveel zin. Het is een strijd die nauwelijks te winnen is. Bij de mannen is voetbal al sinds jaar en dag de volkssport bij uitstek, net zoals in veel andere landen het geval is. Het is een vrijwel onmogelijke opgave voor het vrouwenvoetbal als geheel om zich hiermee te kunnen meten op de korte termijn.

Er is echter genoeg om positief over te zijn. Het feit dat de interesse in het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren zo enorm is toegenomen is alleen maar mooi. Er zijn enorm veel vrouwelijke voetballers bijgekomen die zich al op jonge leeftijd aanmelden bij allerlei amateurclubs. Hier blijven de afdelingen met vrouwenteams dan ook stevig doorgroeien. In vergelijking met een aantal decennia geleden is er daarom al enorm veel winst geboekt. Uiteindelijk is er geen competitie tussen voetbal bij de vrouwen en de mannen en zal iedereen begrijpen dat het twee werelden zijn die voorlopig nog volledig anders in elkaar zitten, maar dat is zeker niet erg.

Lees meer:
0 reacties