"Vrouwenvoetbal krijgt stilaan vorm, in niveau als in acceptatie"

Sara Björk Gunnarsdóttir
Sara Björk Gunnarsdóttir Foto: © Pro Shots

Sara Björk Gunnarsdóttir kwam afgelopen week naar buiten met het nieuws dat ze tijdens haar zwangerschap niet haar volledige salaris heeft ontvangen van Olympique Lyon. In de FIFA-regels staat echter dat betaaldvoetbalclubs speelsters tijdens hun zwangerschap moeten doorbetalen.

Dat een grote club als Lyon zich comfortabel voelt met het breken van de FIFA-regels, ziet Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, als een sprekend voorbeeld van mannelijke dominantie. "Een mannelijke achterban, een hele krans mannelijke bestuurders, een door mannen gedomineerde sportjournalistiek, dat zorgt niet bepaald voor een vrouwvriendelijke cultuur", zegt ze in het NRC.

Olfers gaat verder: "In zo’n wereld belanden kwesties waar vrouwen mee te maken krijgen al snel in de marge. Of het nu zwangerschap of het taboe rond menstruatie betreft. Bovendien ben je in de topsport alleen van waarde als je beschikbaar bent. Wie zwanger is, stáát er nu eenmaal even niet."

"De vraag is, hoe erg is dat? Het is een natuurlijk proces dat vrouwen doormaken. Het hoort bij het leven. Dat hoor je te accepteren", aldus de hoogleraar, die wel ziet dat er een evolutie plaatsvindt als het gaat om de juridische correctie. "Al verloopt het proces moeizaam, het vrouwenvoetbal krijgt stilaan vorm, zowel in niveau als in acceptatie."

"Daarmee dringt zich een nieuwe cultuur op binnen clubs. Want, hé, nu lopen er ook vrouwen rond op de club. Dat zorgt zo nu en dan voor een clash, zoals deze rechtszaak in Frankrijk. Het pelt de lagen van een door mannen beheerste sector, heel langzaam af", besluit Olfers.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
29/01
Feyenoord V
12:15
Fortuna Sittard W
di
31/01
PSV V
19:00
FC Twente V
di
31/01
VV Alkmaar W
20:00
SC Heerenveen V
vr
3/02
VV Alkmaar W
19:30
Feyenoord V
vr
3/02
PEC Zwolle V
19:30
Excelsior Rotterdam W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 11 52 33
2 Ajax V 12 33 33
3 Fortuna Sittard W 10 10 19
4 ADO Den Haag V 11 9 16
5 PSV V 10 4 16
6 Feyenoord V 10 0 16
7 VV Alkmaar W 11 -21 10
Bekijk de hele stand