'Vrouwenvoetbal is een andere tak van sport wat fluiten betreft''

Franca overtoom shona shukrula 600c0e4f3e7a6
Franca overtoom shona shukrula 600c0e4f3e7a6 Foto: © Pro Shots

Ze wil de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlands betaald voetbal worden en ze is hard op weg. Momenteel fluit Shona Shukrula echter vooral in de Vrouwen Eredivisie.

Het plan was om dit seizoen vlieguren te maken in de Tweede Divisie, maar het coronavirus gooide roet in het eten. "Potentie tonen en progressie boeken. Bij een derby tussen Katwijk en Quick Boys bijvoorbeeld het hoofd boven water houden. In plaats daarvan fluit ik nu wel af en toe in de Vrouwen Eredivisie", zegt Shukrula tegenover Voetbal International.

Dat is andere koek, zo geeft de arbiter aan. "Vrouwenvoetbal is een andere tak van sport wat fluiten betreft. Door een andere manier van voetballen moet ik op een andere wijze volgen en positie kiezen, ik moet dus echt even aanpassen", vervolgt de 29-jarige Shukrula. Vrouwenvoetbal is echter niet nieuw voor 'Team Shukrula', dat naast de arbiter bestaat uit assistenten Franca Overtoom en Nicolet Bakker, en vierde official Lizzy van der Helm.

Als zij internationaal op pad gaan voor een wedstrijd in de UEFA Women's Champions League of een kwalificatieduel, fluiten zij in het weekend voorafgaand aan dat duel een vrouwenwedstrijd. "Om weer even de puntjes op de i te zetten, om weer met elkaar het juiste gevoel te pakken."

Shukrula maakte vorige maand promotie op de internationale ladder. Ze promoveerde naar Category 1 en is daarmee nog een promotie verwijderd van de elitelijst. "Dat betekent dat een EK of WK heel dichtbij komt. Ik denk dat het EK van 2022 nog net te vroeg komt, maar als ik daar als VAR of vierde official ervaring kan opdoen, zou dat heel mooi zijn", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties