Vrouwenvoetbal in Amerika vs Nederland

Trinity Rodman en Jaedyn Shaw bij de Verenigde Staten
Trinity Rodman en Jaedyn Shaw bij de Verenigde Staten Foto: © BSR Agency

Wanneer je denkt aan vrouwenvoetbal denk je aan Amerika. Amerika is de nummer 1 van de wereld als het gaat om vrouwenvoetbal. Hoe groot is vrouwenvoetbal in Amerika en wat is het verschil met Nederland? In dit artikel lees je er alles over!

Als eerst zullen we kijken naar het aantal voetbalsters in Amerika. In de Verenigde Staten voetballen zo’n 1,6 miljoen meiden en vrouwen. In Nederland tellen we 160.000 voetbalsters. Amerika heeft dus ruim tien keer (!) zoveel voetbalsters rondlopen. Dit komt natuurlijk ook doordat er überhaupt meer mensen in Amerika wonen. Er is géén enkel land waar zoveel vrouwen voetballen als in Amerika.

In Amerika spelen dus meer vrouwen voetbal dan in Nederland. Naast het aantal voetbalsters in Nederland en Amerika kijken we ook naar de prestaties van beide landen. De VS heeft de meeste WK-titels gewonnen en heeft in alle Wereld Kampioenschappen de top drie gehaald. De Oranjeleeuwinnen hebben in 2017 het EK gewonnen in eigen land en in 2019 schopte zij het tot de WK finale tegen Amerika, maar verloren 2-0 en werden tweede.

Amerika heeft de meeste prijzen ooit gewonnen en in Nederland bevindt het vrouwenvoetbal zich nog steeds in een groeifase. Dit is dus een behoorlijk verschil.

In Amerika is het vrouwenvoetbal dan ook al een hele tijd erg groot. In tegenstelling tot Nederland, waar het vrouwenvoetbal enorm gegroeid is nadat het Nederlands vrouwenelftal Europees Kampioen werd in 2017. Een van de verschillen kan gemaakt worden tussen Amerika en Nederland door te kijken naar de FIFA-wereldranglijst. Amerika staat op nummer 4 en Nederland op nummer 8. In 2014 stond Nederland nog op de 14e plaats waar Amerika de afgelopen jaren de lijst aanvoerde. De groei binnen het vrouwenvoetbal in Nederland is dus duidelijk terug te zien wanneer gekeken wordt naar deze ranglijst.

Wanneer we kijken naar het verschil in niveau van de collegeteams in Amerika en de reguliere (niet professionele) competities in Nederland zijn er ook verschillen. In Amerika is het vrouwenvoetbal enorm groot op de scholen. De faciliteiten zijn top, er wordt in stadions gespeeld en voor de speelsters zijn er krachttrainers en fysiotherapeuten bij elke training en wedstrijd aanwezig. Het Amerikaanse college vrouwenvoetbal lijkt op professioneel voetbal. Wanneer dit vergeleken wordt met Nederland zijn de faciliteiten in Nederland stukken minder professioneel. 

Daarnaast is de sportbeleving in Amerika ontzettend groot, een beetje zoals wij Amerika kennen; groot en overdreven. Maar juist bij de sport geeft dit een ontzettend gave sfeer en ervaring mee. Je krijgt een bepaald aanzien en je vertegenwoordigt jouw school. Hierdoor hoor je dus niet bij één bepaalde club zoals in Nederland, maar bij een universiteit waar allerlei sporten gespeeld worden. Samen met alle studenten support je elkaar en ga je voor het hoogst haalbare! Dit ziet er dus ook allemaal net wat anders uit dan in Nederland.

Voldoende verschillen om op te noemen, maar zeker nog lang niet heel het verhaal over vrouwenvoetbal in Amerika kunnen vertellen. Zou je nog meer informatie willen over sporten en studeren in Amerika? En lijkt het jou een gaaf avontuur? Schrijf je dan in voor onze nieuwste Women's Soccer Try-Out bij VV Gemert en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Dit artikel is het resultaat van een samenwerking tussen Vrouwenvoetbalnieuws.nl en KingsTalent.

Lees meer:
0 reacties