"Vrouwen uit andere takken van sport zijn bijna jaloers op Oranje"

De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Costa Rica
De OranjeLeeuwinnen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Costa Rica Foto: © Orange Pictures

In de documentaire Allemaal gelijk? kaart Humberto Tan discriminatie en racisme in de voetbalwereld aan. Agnes Elling onderzoekt sociale ongelijkheid in de sport.

"Maar omdat er binnen het voetbal zoveel genderongelijkheid voorkomt, kun je er daar eigenlijk niet omheen. Het ingewikkelde met salarissen is dat het onderscheid tussen mannen en vrouwen in elke sport voorkomt, ook in een sport als hockey", geeft zij aan in een interview op de website van LINDA.

Wel ziet Elling dat het salaris bij de nationale ploeg steeds meer gelijk wordt getrokken. "Dat is lange tijd niet zo geweest. Vergeleken met andere vrouwen in de topsport worden vrouwelijke voetballers zelfs nog goed betaald", aldus de onderzoekster, die wel ziet dat het al goed gaat in het vrouwenvoetbal. "Het vrouwenvoetbal profiteert heel erg van het mannenvoetbal. Het is al geweldig dat er zoveel aandacht voor is."

"De massaliteit is al enorm. Stadions zitten steeds voller en we zien ook steeds vaker dat ze bij vriendschappelijke wedstrijden steeds beter gevuld zijn", vertelt Elling. "Ook zie je dat er steeds meer aandacht vooraf komt, zodat mensen weten dat er gespeeld wordt én vrouwenvoetbal wordt momenteel gezien als een van de belangrijkste sporten."

Daarbij wijst ze naar Oranje: "Bedenk ook dat vrouwen uit andere takken van sport bijna jaloers zijn op de OranjeLeeuwinnen. Het is logisch dat je je als vrouw binnen het voetbal minder gewaardeerd voelt. Ze spelen nog niet op hetzelfde veld en de waardering is nog niet gelijk. Zeker niet in salaris. Maar inmiddels krijgt het vrouwenvoetbal soms al meer aandacht dan veel andere Nederlandse teams die er alleen maar van dromen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand