Vrouwen Eredivisie wordt onderdeel betaald voetbal: "Goede moment"

Marisa Olislagers (FC Twente) in het duel met Ajax
Marisa Olislagers (FC Twente) in het duel met Ajax Foto: © Pro Shots

De Azerion Vrouwen Eredivisie gaat behoren tot de afdeling betaald voetbal. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt.

De vrouwentak viel tot dusver onder het amateurvoetbal, maar daar komt binnenkort een einde aan. Een interne werkgroep van de Nederlandse voetbalbond heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de impact van de wijziging.

"De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de vrouwen gaat waarschijnlijk na de bondsvergadering van 21 december van de amateurs naar het betaald voetbal", licht Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, toe in gesprek met De Volkskrant. De overstap past daarnaast ook in de ontwikkelingen van het Europese vrouwenvoetbal.

"De UEFA duwt die kant op, wij doen dat ook, met één doel: om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te krijgen", zegt Van Leeuwen. Ze vindt het een logische stap: "We hadden ook kunnen wachten, want de mannenafdeling is bij de meeste clubs nog dominant. Zo eerlijk moet je zijn. Maar we vonden dit toch het goede moment."

Volgens de KNVB-directeur nemen de Nederlandse clubs met een vrouwentak het vrouwenvoetbal steeds serieuzer. "Het is ook echt onderdeel geworden van de bvo’s (Betaald Voetbal Organisatie, red.). Er blijven wel verschillen, bijvoorbeeld in licentie-eisen, in hoeveel spelers onder contract moeten staan en dat soort zaken."

Nederland - Argentinië

Nederland wint voor 100x (!) je inzet!

Nederland is door naar de kwartfinale! En onze mannen moeten het nu opnemen tegen Argentinië. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 100 keer je inzet (!!) als Oranje wint van Argentinië! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
8/12
ADO Den Haag V
19:30
Feyenoord V
vr
9/12
PEC Zwolle V
18:00
VV Alkmaar W
vr
9/12
SC Heerenveen V
18:00
Excelsior Rotterdam W
vr
9/12
Telstar W
18:00
PSV V
zo
11/12
FC Twente V
16:45
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 9 39 27
2 Ajax V 9 29 24
3 Fortuna Sittard W 9 16 19
4 ADO Den Haag V 9 12 16
5 PSV V 9 6 16
6 Feyenoord V 9 -2 13
7 PEC Zwolle V 8 -14 8
Bekijk de hele stand