Vraagtekens rondom Fortuna: "Onzekerheid voor niemand prettig"

Fortuna Sittard juicht
Fortuna Sittard juicht Foto: © Pro Shots

Fortuna Sittard is bezig aan het tweede seizoen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Het project in Limburg stond als een huis, zo klonk het vorig jaar. Maar toch zijn er vraagtekens. Wat als investeerder Principion komend seizoen niet meer met geld komt?

Principion committeerde zich voor drie jaar aan de vrouwentak van Fortuna en de club kwam met een ambitieus plan. De KNVB keurde de toetreding tot de Eredivisie goed en zo geschiedde. "Het team ging voortvarend van start. Hoewel de bezoekerscijfers in het stadion niet zo hoog waren als gehoopt, overtrof de ploeg ruimschoots de sportieve verwachtingen", merkt Marlous Flier op in De Limburger.

Fortuna Sittard eindigde als derde en de ambities waren duidelijk: Champions League-voetbal. "Een jaar later is de vraag wat er overeind blijft van de toezegging van Principion. De kaarten liggen anders nu de Autoriteit Financiële Markten nog altijd het lopende onderzoek naar de holding niet heeft afgerond", schrijft Flier. "Kan er ook volgend seizoen een bijdrage aan Fortuna Vrouwen worden verwacht?"

Ze vervolgt: "Bij de club verkeren ze daarover nog in het ongewisse. En als dat bedrag niet of slechts gedeeltelijk komt, heeft de club dan voldoende andere middelen om de vrouwentak op de huidige manier in stand te houden? Moet het geld dat er wel is niet enkel en alleen worden gestopt in de mannentak, is een veel gehoorde vraag onder supporters."

Het Champions League-doel is inmiddels uit zicht geraakt. Fortuna verloor de laatste twee wedstrijden en staat vierde, met een achterstand van zes punten op nummer drie PSV. "De onzekerheid waar de club mee te maken heeft, is natuurlijk voor niemand prettig. Zeker ook niet voor de vrouwen op het veld. Een groot aantal van hen ziet binnenkort het contract aflopen. Kunnen ze blijven? Is het verstandiger om uit te kijken naar een andere club? Het zal ongetwijfeld in hun hoofden zitten", denkt Flier.

Zo is het nog maar de vraag of Tessa Wullaert blijft. De Belgische spits heeft een aflopend contract en trekt met haar prestaties zeker de interesse. "Het is de vraag of en wanneer Fortuna er überhaupt iets tegenover kan zetten als er aan haar en aan andere speelsters wordt getrokken", zegt de journaliste. De club is zoekende, zo geeft Flier aan. "Naar hoe de vrouwentak, eventueel met beperktere financiële middelen, op een duurzame manier kan worden verankerd."

Fortuna wil de vrouwentak wel behouden. "Misschien dat Principion voor komend jaar de belofte nog nakomt en de drie jaar volmaakt. Maar of de club daarna met dezelfde sportieve ambities, faciliteiten en begroting verder kan, is met de huidige stand van zaken zeer onwaarschijnlijk", besluit Flier.

Lees meer:
0 reacties