Vissers over roep Eredivisiespeelsters: "Het is niet meer te volgen"

Willem Vissers en Arne Slot
Willem Vissers en Arne Slot Foto: © Pro Shots

De Eredivisiespeelsters kwamen afgelopen weekend in actie: ze willen beter betaald worden. Die roep is momenteel niet realistisch, zo vindt Willem Vissers.

Met de actie 'betaald voetbal = betaald worden' luidden de speelsters de noodklok. Alleen de grote clubs betalen een minimumloon van 2.100 euro per maand. Toch vindt Vissers de actie 'verwarrend'. "Het is nochtans snel gegaan met de vrouwen, oneindig veel sneller dan bij de mannen, die na 70 jaar betaald voetbal in de Eredivisie gemiddeld een tonnetje of drie verdienen, dankzij volle stadions, tv, merchandising en andere sponsoring", schrijft hij in de Volkskrant.

"Het is een verdienmodel, soms met miljoenenverlies. Bij pakweg Telstar, in de Eerste Divisie, voetballen trouwens ook mannen voor een onkostenvergoeding", weet de journalist. Volgens Vissers had de KNVB de keuze uit twee routes: eerst goede vrouwen opleiden in de anonimiteit, iets wat jaren duurt. Of meteen teams toelaten en gaandeweg opleiden. "Ze kozen voor meer teams."

"Vandaar dat het er af en toe, qua tempo, techniek en soms ook qua entourage, uitziet als een willekeurige amateurwedstrijd die je kunt zien als je vijf minuten van huis fietst", oordeelt Vissers, die weet dat er genoeg topsporters naast hun sport moeten werken. "Hockeyers, handballers, basketballers, judoka’s, vrouwen en mannen, die al jaren langer dan voetballende vrouwen op een uitstekend niveau sporten, maar die nauwelijks betaald krijgen, omdat dat er gewoon niet inzit, om economische redenen."

Hij besluit: "Bij de vrouwen moet nu alles snel, wat tot voortdurende verwarring leidt. De ene dag zeggen ze dat hun programma te druk is en krijgen ze veel blessures, terwijl dat geld afkomstig is uit het drukke programma. De volgende dag verdienen ze te weinig. Het is niet meer te volgen."

Lees meer:
0 reacties