VIDEO | Zwak Oranje brengt niks tegen Spanje en gaat onderuit: 1-0

Op jill roord oranjeleeuwinnen spanje 6070a23f43437
Op jill roord oranjeleeuwinnen spanje 6070a23f43437 Foto: © Orange Pictures

De OranjeLeeuwinnen hebben de eerste oefenwedstrijd van deze interlandperiode verloren. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman had niks in te brengen tegen Spanje en verloor uiteindelijk met ‘slechts’: 1-0.

De thuisploeg kreeg in de derde minuut de eerste kans. Alexia Putellas schoot naast. Niet veel later schoot Esther González in de handen van Sari van Veenendaal, die vrijdagavond de voorkeur kreeg boven Loes Geurts en Daphne van Domselaar. Van Veenendaal moest vaker in actie komen, zo ook in de negende minuut.

De goalie bracht fraai redding op een vrije trap van Putellas. De Leeuwinnen hadden werkelijk niks in te brengen: Spanje bepaalde het spel en creëerde de kansen. Zo schoot Mariona Caldentey in het zijnet, evenals Jenni Hermoso. Na een halfuur spelen was er een verdiende voorsprong voor de Spaanse ploeg.

Uit een indirecte corner kopte Patri Guijarro de bal binnen, al bleek uit de herhaling dat de treffer afgekeurd had moeten worden wegens buitenspel. Vlak voor rust was er een spaarzame kans voor Oranje. Een voorzet van Dominique Janssen ging via de knie van Guijarro net over. Ook Spanje deelde nog een prikje uit: Caldentey schoot naast.

Bondscoach Wiegman probeerde haar ploeg beter voor de dag te laten komen in de tweede helft en Oranje begon iets feller. De Leeuwinnen waren in balbezit echter te onzorgvuldig en dus maakte Spanje wederom de dienst uit. Vlak na de thee moest Van Veenendaal daarom wederom in actie komen. Caldentey vond Hermoso, die uiteindelijk op de Nederlandse doelvrouw stuitte.

Van Veenendaal redde fraai en hield Oranje zo op de been. Uiteindelijk bleef het daarmee bij slechts een 1-0 nederlaag, al kreeg Spanje kansen op meer. De Nederlandse verdediging kreeg geen grip op de tactische Spaanse aanval en via onder meer Bonmati (lat) en Hermoso (zijnet) waren er mogelijkheden om de score uit te breiden.

In de slotfase kreeg Oranje nog één echte kans. Een voorzet van Vivianne Miedema was precies op maat voor invalster Shanice van de Sanden, maar zij ging over de bal door. Daardoor kwamen de Leeuwinnen vrijdagavond niet op het scorebord: 1-0.

Dinsdag komt de ploeg van bondscoach Wiegman wederom in actie. Australië is dan in Nijmegen de tegenstander.

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Van Dongen, Nouwen, Van der Gragt, Janssen (76’ Van Es), Groenen, Van de Donk, Spitse, Martens, Miedema, Roord (66’ Beerensteyn)

Opstelling Spanje: Paños, León, Pereira, Paredes, Guijarro, Putellas, Bonmatí, Cardona, Caldentey, Hermoso, González (76’ Redondo)