VIDEO | Vandaag vier jaar geleden: Oranje wordt Europees kampioen

De OranjeLeeuwinnen vieren de EK-winst in 2017
De OranjeLeeuwinnen vieren de EK-winst in 2017 Foto: © Pro Shots

Het is vandaag precies vier jaar geleden dat de OranjeLeeuwinnen Europees kampioen werden. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman wist in de finale met 4-2 te winnen van Denemarken.

Het EK werd georganiseerd door Nederland en Oranje begon aan het toernooi met een wedstrijd tegen Noorwegen. Door een goal van Shanice van de Sanden werd dat duel met 1-0 gewonnen. Ook in de overige twee groepswedstrijden (tegen Denemarken en België) lieten de Leeuwinnen geen steken vallen. Er werd met 1-0 gewonnen van Denemarken en onze zuiderburen werden met 2-1 verslagen.

De kwartfinale tegen Zweden volgde, die dankzij doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema met 2-0 werd gewonnen. Engeland was daarna de tegenstander en na een 3-0 zege werd de finale bereikt. Daarin was Denemarken, het land dat Oranje ook al trof in de groepsfase, de tegenstander.

De finale werd gespeeld in de Grolsch Veste in Enschede en het stadion was uitverkocht. Al na zes minuten kwam Denemarken door een benutte penalty op voorsprong, maar de OranjeLeeuwinnen knokten zich terug. Goals van Martens en Miedema zorgden voor een 2-1 stand. Denemarken scoorde vervolgens weer via sterspeelster Pernille Harder.

In de tweede helft rekende de ploeg van Wiegman af met de Deense equipe: Sherida Spitse en nogmaals Miedema waren trefzeker. Daardoor stond er na 90 minuten 4-2 op het scorebord en pakten de OranjeLeeuwinnen hun allereerste Europese titel.