VIDEO | OranjeLeeuwinnen moeten wederom meerdere erkennen in Team USA

Oranjeleeuwinnen verenigde staten 5fc153e9756b9
Oranjeleeuwinnen verenigde staten 5fc153e9756b9 Foto: © Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen zochten als voorbereiding op de Olympische Spelen en dat vonden ze vrijdagavond in het Rat Verlegh Stadion. In een koud Breda moest de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, die overigens ontbrak vanwege persoonlijke omstandigheden, meerdere erkennen in de Verenigde Staten: 0-2.

Net zoals in de WK-finale van 2019 bleek Team USA een maatje te sterk voor Oranje. De bezoekende ploeg had de absolute overhand in Breda en de Leeuwinnen kwamen er eigenlijk niet aan te pas. Binnen de minuut kreeg de regerend wereldkampioen een kans, nadat Lynn Wilms werd afgetroefd. Oranje zette daar vrij weinig tegenover. Wilms probeerde Lineth Beerensteyn te vinden, maar Becky Sauerbrunn zat tussenbeide.

Na een ruim kwartier was er de eerste serieuze mogelijkheid voor de Verenigde Staten. Lynn Williams schoot echter over. Vervolgens was er een kansje voor Tobin Heath, maar Sari van Veenendaal, die na een blessure weer terugkeerde onder de lat, was eerder bij de bal. Team USA kreeg daarna nog meer kansjes en leek na een halfuur op voorsprong te komen. De goal van Christen Press werd (onterecht) afgekeurd wegens buitenspel.

Vlak voor rust was het echter alsnog raak voor de ploeg van bondscoach Vlatko Andonovski. Rose Lavelle, die in Lyon ook al doel trof, schoot de bal prachtig in de verre hoek. Daardoor gingen beide ploegen met een 0-1 stand aan de thee, die zeer welkom was. Het scheelde niet veel of het had na 45 minuten 0-2 gestaan, ware het niet dat Van Veenendaal een de bal vlak voor de lijn stopte na een redding op Heath.

In de tweede helft leek Oranje wat meer in het ritme van Team USA te komen, al was de bezoekende ploeg nog altijd beter. De Leeuwinnen kregen via Lieke Martens een kansje, maar de aanvalster werd teruggefloten wegens buitenspel. Na een uur spelen volgde er een momentje aan Amerikaanse kant: doelpuntenmaakster Lavelle ging naar de kant voor Kristie Mewis, de zus van Samantha Mewis. Daardoor stonden de gezusters Mewis voor het eerst sinds 2014 weer samen op het veld.

Diezelfde Kirstie Mewis was niet veel later trefzeker. Williams stuurde de oudste Mewis weg en zij verschalkte vervolgens Van Veenendaal: 0-2. Na de tweede Amerikaanse goal ging het spel een beetje op en neer. Grote kansen vielen er niet te noteren, mede door slordigheden aan de kant van Team USA. Oranje kwam niet door de verdediging van de Verenigde Staten en tot aan de 87e minuut viel er geen doelpoging te noteren. In die minuut was het namelijk Jill Roord die voor het eerst de goal van Alyssa Naeher onder vuur naam. Die poging ging echter, via een Amerikaans been, naast.

Vlak voor tijd leek de wereldkampioen hun klasse nog meer te bevestigen door de 0-3 te maken. Het lobje van invalster Alex Morgan, die voor het eerst in 509 dagen weer op het veld stond bij Team USA, werd vanwege buitenspel afgekeurd. Uiteindelijk bleef het bij 0-2, dezelfde score als in de WK-finale. De OranjeLeeuwinnen moesten dus wederom hun meerdere erkennen in de Verenigde Staten en daarmee komt er een einde aan de ongeslagen reeks van twaalf wedstrijden van de ploeg van bondscoach Wiegman.

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Wilms, Nouwen, Janssen, Van Dongen, Groenen, Spitse, Van de Donk, Beerensteyn (67' Van de Sanden), Roord (88' Snoeijs), Martens

Opstelling Verenigde Staten: Naeher, O'Hara (75' Purce), Dahlkemper, Sauerbrunn, Dunn (75' Sonnett), S. Mewis (89' Howell), Ertz, Lavelle (61' K. Mewis), Williams, Press (46' Morgan), Heath (75' Smith)

Lees meer:
0 reacties