VIDEO | Leeuwinnen spelen in doelpuntrijk duel gelijk tegen Brazilië

Een eerder duel tussen de OranjeLeeuwinnen en Brazilië
Een eerder duel tussen de OranjeLeeuwinnen en Brazilië Foto: © Orange Pictures

De OranjeLeeuwinnen hebben in de tweede wedstrijd van de Olympische Spelen de punten gedeeld met Brazilië. Het duel tussen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman en de Braziliaanse 'Kanaries' eindigde in 3-3.

De OranjeLeeuwinnen kwamen in Sendai razendsnel op voorsprong. Binnen vijf minuten lag de bal al in het netje en maakte Vivianne Miedema haar vijfde doelpunt van het toernooi. Lynn Wilms, die de voorkeur kreeg boven Merel van Dongen, stoomde mee naar voren en gaf de bal voor, waar Miedema stond. De spits draaide fraai weg bij haar directe tegenstander Erika en schoot de bal in de onderhoek: 1-0.

Brazilië zette vervolgens aan. De eerste poging kwam op naam van Marta, maar die poging belandde in de handen van Sari van Veenendaal. Niet veel later leek de bal op de stip te gaan door een handsbal van Lieke Martens. De VAR greep echter in, waarna scheidsrechter Kate Jacewicz ging kijken. Na lang wikken en wegen werd de penalty echter niet gegeven.

De 1-1 van Brazilië viel in de zeventiende minuut alsnog. Na zwak verdedigen van Stefanie van der Gragt en Aniek Nouwen schoot Debinha in twee instanties raak. Er volgden daarna kansen over en weer. Zo schoot Marta over en ging de poging van Martens naast. Vlak voor de rust kreeg Oranje nog twee mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer.

Oranje begon sterk aan de tweede helft. Zo werkte Wilms hard om een bal binnen te houden, waarna ze Daniëlle van de Donk vond. Keepster Barbara zat er echter net tussen. In de 59e minuut viel de 2-1. Van de Donk gaf de bal voor op Miedema, die binnen werkte. Daarmee staat de teller dit toernooi alweer op zes doelpunten.

Lang kon de ploeg van bondscoach Wiegman echter niet genieten van de voorsprong. Van der Gragt maakte een overtreding op Ludmila en hoewel dat buiten het zestienmetergebied leek te gebeuren, legde Jacewicz de bal toch op de stip. Marta stuurde Van Veenendaal vervolgens de verkeerde kant op: 2-2.

Drie minuten later kwam Brazilië zelfs op voorsprong. Nouwen gaf de bal, zonder te kijken, veel te zacht terug op Van Veenendaal, waardoor Ludmila kon onderscheppen. Vervolgens werkte ze makkelijk af. Daarmee leken de drie punten naar de Brazilianen te gaan, maar Dominique Janssen redde een punt voor de OranjeLeeuwinnen.

In de 80e minuut schoot de verdedigster op fraaie wijze een vrije trap binnen. Janssen, die zich daarmee ontpopte tot een waardig vervangster van de geblesseerde Sherida Spitse als het gaat om standaardsituaties, zag hoe Barbara nog wel haar vingertoppen tegen de bal kreeg. De bal stoppen deed de Braziliaanse goalie echter niet, waardoor het duel in 3-3 eindigde.

Een smet op het gelijke spel was het uitvallen van Miedema. De spits werd in de 89e minuut gewisseld, nadat ze naar haar lies leek te grijpen. De OranjeLeeuwinnen, die al zo goed als zeker zijn van de volgende ronde, besluiten de poule op 27 juli tegen China. Daarin kan de ploeg van bondscoach Wiegman zich een nederlaag met zes doelpunten verschil permitteren.

Scoreverloop:

OranjeLeeuwinnen 3-3 Brazilië
3' 1-0 Vivianne Miedema
17' 1-1 Debinha
59' 2-1 Vivianne Miedema
65' 2-2 Marta
68' 2-3 Ludmila
80' 3-3 Dominique Janssen

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Janssen, Nouwen, Van der Gragt, Wilms, Groenen, Van de Donk, Roord, Martens, Miedema (89' Pelova), Van de Sanden (67' Beerensteyn)

Opstelling Brazilië: Barbara, Bruna Benites, Erika, Rafaelle, Tamires, Duda, Formiga, Andressinha, Marta (74' Geyse), Beatriz, Debinha