VIDEO | Leeuwinnen komen benutte penalty niet te boven tegen Italië

Oranjeleeuwinnen italie 60c24bb43bbc6
Oranjeleeuwinnen italie 60c24bb43bbc6 Foto: © Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen hebben donderdagavond niet weten te winnen van Italië. Een benutte penalty van Cristiana Girelli bezorgde de Italiaanse ploeg uiteindelijk de winst: 1-0.

Bondscoach Sarina Wiegman liet eerder al weten rekening te houden met de speelsters die een zwaar seizoen hebben gehad. Daardoor begonnen onder meer Jill Roord en Lieke Martens niet in de basis. Ook Vivianne Miedema ontbrak. De spits kampt met een lichte blessure en zat daardoor niet bij de wedstrijdselectie.

Daardoor begon Wiegman met onder meer Sisca Folkertsma, Renate Jansen, Katja Snoeijs en Lineth Beerensteyn aan het duel met de Italianen. Die ploeg kreeg na twaalf minuten de eerste kans, na een handsbal van Stefanie van der Gragt. De vrije trap die daaruit volgde leidde echter niet tot een doelpunt. Twee minuten later was het wel raak.

Na een overtreding van Renate Jansen ging de bal op de stip. Uit de herhaling bleek dat er vrij weinig aan de hand was, maar scheidsrechter Monika Mularczyk gaf alsnog een penalty. Girelli schoot raak, al zat doelvrouw Sari van Veenendaal er wel dichtbij. In het restant van de eerste helft gebeurde er niet al te veel meer.

Een voorzet van Barbara Bonansea werd weggekopt door Folkertsma en een vrije trap van Valentina Cernoia schoot over. In de laatste fase van de eerste helft kreeg Oranje nog wel een goede kans. De bal viel goed voor Beerensteyn, die langs keepster Laura Giuliani ging. De bal werd teruggelegd op Snoeijs, maar haar poging werd geblokt. Uiteindelijk belandde de bal bij Daniëlle van de Donk, die over schoot.

In het tweede bedrijf herstelden de Leeuwinnen zich. De aanval werd steeds vaker gezocht, maar gescoord werd er niet. Van de Donk was dichtbij, maar trof Giuliani op haar weg. De kleine Nederlandse middenveldster kreeg niet veel later opnieuw een mogelijkheid. Ditmaal kon Van de Donk net niet bij de bal.

In de 68e minuut volgde een grote kans voor Italië. Een mooie aanval leidde tot een grote kans voor Bonansea, die uiteindelijk naast schoot. Van Veenendaal tastte mis en had dus geluk dat de Italiaanse sterspeelster het vizier niet op scherp had.

Oranje speelde steeds soepeler, maar tot écht grote kansen kwam het niet. Behalve dan voor invalster Shanice van de Sanden in de 84e minuut. De aanvalster ontving de bal van Nouwen en moest de 1-1 maken, maar raakte de bal totaal niet goed.

Mede daardoor bleef het uiteindelijk bij 1-0 voor Italië. De OranjeLeeuwinnen kunnen zich volgende week revancheren tegen Noorwegen in de Grolsch Veste.

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Van Dongen, Nouwen, Van der Gragt (46' Janssen), Folkertsma (60' Wilms), Groenen (46' Roord), Van de Donk (75' Pelova), Spitse, R. Jansen, Snoeijs (60' Van de Sanden), Beerensteyn (70' Smits)

Opstelling Italië: Giuliani, Bartoli, Linari, Gama, Boattin, Soffia, Caruso, Giugliano (75' Rosucci), Cernoia (60’Serturini), Bonansea (75' Cantore), Girelli (60’ Giacinti)