Verkerk wil Franca Overtoom achterna: "Ik heb een olifantenhuid"

Merel Verkerk bij het duel tussen AZ en Telstar
Merel Verkerk bij het duel tussen AZ en Telstar Foto: © BSR Agency

Merel Verkerk is pas achttien jaar, maar nu als grensrechter in de eerste klasse en vierde divisie bij de mannen en jeugdinterlands van de Nederlandse voetbalvrouwen. Ze is als een van de weinige vrouwen actief op dat niveau, maar moet oud-profs als Luigi Bruins en Ryan Koolwijk afvlaggen voor buitenspel.

"Soms heb ik wel een discussie met een voetballer over een door mij genomen besluit", vertelt Verkerk in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik twijfel daar nooit aan. Wat dat betreft heb ik een olifantenhuid. Ik pas gewoon de regels toe. Ik ben echt iemand van de regels."

De grensrechter uit Gouda ziet Franca Overtoom, die ook al in de Eredivisie voor mannen actief is, als voorbeeld. "Ik wil haar graag achterna. Tijdens de competitiewedstrijd tussen de vrouwen van Feyenoord en FC Twente zat ik alleen maar op haar te letten."

Verkerk is nog een tiener, maar voelt zich erg thuis tussen de mannen. "Het geeft een kick, om tussen al die mannelijke scheidsrechters te staan. In het begin kreeg ik wel opmerkingen van die kerels. Nu er is veel meer acceptatie voor vrouwen. Spelers maken soms opmerkingen over mij, maar dat kan ik goed 'handelen'. Tijdens wedstrijden heb ik ook nauwe afspraken met de scheidsrechter, hoe we het beste kunnen communiceren bij bepaalde spelsituaties."

Ze hoopt dat meer vrouwen haar voorbeeld volgen, want er zijn weinig vrouwelijke grensrechters in het voetbal. "De meesten zijn op een lager niveau dan ik actief. Ik probeer andere meiden wel te stimuleren. Ik kom ze echter weinig tegen."

Lees meer:
0 reacties