Veranderingen bij Oranjes tegenstander Spanje: "Nieuwe tijd begonnen"

Jenni Hermoso
Jenni Hermoso Foto: © BSR Agency

De Oranje Leeuwinnen wacht vrijdag een zware confrontatie in de halve finale van de Nations League. Spanje is de tegenstander, de regerend wereldkampioen. Maar er zit nog zo veel meer achter dit elftal.

Het elftal staat namelijk symbool voor de verandering die gaande is in Spanje, beschrijft Steven Kooijman in De Telegraaf. "Dat uitgerekend Telva in het dubbeldikke januarinummer zoveel aandacht besteedt aan het vrouwenelftal, twintig pagina’s in het binnenwerk om precies te zijn, is veelzeggend voor de verandering van de Spaanse samenleving, waarin de man het eeuwenlang voor het zeggen had en masculien machogedrag werd toegejuicht. Een samenleving die niet eens gek opkeek toen bekend werd dat Juan Carlos I, tussen 1975 en 2014 koning van Spanje, het bed had gedeeld met 4786 vrouwen. Een samenleving die ook een minister voor Gelijkheid kent: Irene Montero."

Kooijman ziet dus een belangrijke rol weggelegd in deze situatie voor het tijdschrift Telva. "Telva gold decennialang als het meest conservatieve Spaanse tijdschrift en was, om maar een vrouwonvriendelijke dwarsstraat te noemen, verwoed tegenstander van abortus. Maar zelfs voor Telva is de maat vol. ’2024, un nuevo tiempo’, kopt het blad veelzeggend op de cover. Oftewel: er is een nieuwe tijd aangebroken. En die tijd zal nog meer veranderingen met zich meebrengen, met nog meer gelijkheid voor vrouwen, zoveel is duidelijk."

Lees meer:
0 reacties