Van Seijst: “In Nederland zijn clubs op zichzelf aangewezen”

Aukje van Seijst bij een fotoshoot bij KRC Genk
Aukje van Seijst bij een fotoshoot bij KRC Genk Foto: © Orange Pictures

Jarenlang speelden Nederlandse en Belgische ploegen tegenover elkaar in de BeNeLeague. Nu staan beide competities op eigen benen. Aukje van Seijst merkt wel wat verschillen, zo vertelt de keepster van het Belgische KRC Genk, dat derde staat in de Belgische competitie, in gesprek met Vrouwenvoetbalnieuws.nl.

Bij Genk wordt ze heel ‘divers’ getraind, zegt Van Seijst. “Natuurlijk hebben we een speelwijze, een systeem en principes, maar daarin staat niet vast wat de formatie is. We worden getraind om verschillende formaties aan te kunnen. In Nederland wordt er vooral gekozen voor een systeem, die heel erg optimaliseren en daaraan vast blijven houden. Hier kunnen we daar best wel flexibel in zijn”, geeft de goalie aan.

Waar het niveau hoger ligt, vindt Van Seijst lastig om te zeggen. “Ik denk dat Nederland iets verder is, maar met de ontwikkelingen die er in België zijn, is dat lastig om te zeggen hoe dat over een paar jaar is. In Nederland zie je een best wel groot verschil ontstaan tussen de top drie die er al was, en dan nu Fortuna Sittard erbij, en de rest. Je ziet dat geld heel erg een rol speelt, het gat wordt eigenlijk steeds groter. In België zijn de verschillen iets kleiner”, denkt de keepster.

“Ze hebben het voor mij prima geregeld”

Voordat ze tekende bij KRC Genk, speelde Van Seijst bij VV Alkmaar. “Ik denk dat het niveau hier wel wat hoger ligt, met alle respect voor VV Alkmaar natuurlijk. Ik kom hier natuurlijk als buitenlander voor ze, maar ze hebben het voor mij wel prima geregeld. Ze hebben voor mij een huis geregeld, ze hebben voor mij geregeld dat ik een goed salaris krijg waar ik van kan leven.”

“Voor een wat ‘kleinere club’, met jonge meiden die nog volop in ontwikkeling zijn, zijn dat wel dingen die de kleinere clubs in Nederland eigenlijk niet of minder kunnen bieden. Ik weet ook dat dat lastig is in Nederland, daar zijn clubs heel erg op zichzelf aangewezen van ‘los het zelf maar op’. Ik vind dat wel jammer, want dat gaat ten koste van het niveau. De grootmachten lopen ver vooruit en de kleinere clubs moeten eigenlijk proberen om hun hoofd boven water te houden”, aldus Van Seijst.

Play-offs

Waar in Nederland de play-offs inmiddels zijn verdwenen, zijn die in de Belgische Lotto Super League nog wel van de partij. De Nederlandse doelvrouw vindt ze dubbel. “Aan de ene kant ben ik er blij mee, want de wedstrijden worden wel wekelijks veel spannender. Aan de andere kant zie je ook wat er nu in Nederland gaande is, dat ik wel denk dat het invloed heeft op de verschillen die je creëert door de play-offs te spelen.”

“Voor ons dit seizoen, met het oog op onze doelen en de gretigheid om het iedereen zo moeilijk mogelijk te maken, denk ik wel dat de play-offs heel spannend kunnen worden. En uiteraard ga ik ervoor dat ik daar een belangrijke rol in kan gaan spelen”, besluit ze lachend.

Aukje van Seijst bij een fotoshoot bij KRC Genk
Van Seijst hervond geluk: “Daarom verdienen wij een compliment” Lees ook
Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand