Van Seijst hervond geluk: “Daarom verdienen wij een compliment”

Aukje van Seijst bij een fotoshoot bij KRC Genk
Aukje van Seijst bij een fotoshoot bij KRC Genk Foto: © Orange Pictures

Twee seizoenen geleden verruilde Aukje van Seijst VV Alkmaar voor het Belgische KRC Genk. Na een periode van acclimatiseren, levert de doelvrouw nu topprestaties bij de ‘Mijnploeg’: ze hield dit seizoen al acht keer haar doel schoon.

“Ik heb best wel aardige statistieken op mijn naam staan dit seizoen. Dat is fijn, dat doet me goed. Het geeft natuurlijk ook zelfvertrouwen. Ik ben van mening dat het voor een keeper echt belangrijk is om veel minuten te maken. Voor een speler natuurlijk ook, maar voor een keeper is het misschien juist nog wel belangrijker. Dat was een van de redenen waarom ik mijn contract verlengd heb, omdat ik hier bijna alles speel”, vertelt Van Seijst in een interview met deze site.

Bij KRC Genk zit ze op haar plek. “In het begin is het altijd even aanpassen, maar dan is het wel zo lekker dat wanneer je je draai gevonden hebt, je daarop door kan gaan”, vervolgt de goalie. Momenteel staat ze met KRC Genk derde in de Belgische Lotto Super League. Vorig jaar eindigde de ploeg als vierde en dus is Van Seijst tevreden: “Het is een mooie prestatie. Waar het verschil met vorig seizoen aan ligt? Ik denk vooral gewenning. Vorig seizoen waren er best wel wat nieuwe meiden, dan moet je wennen aan elkaar. Als je dan een seizoen aan elkaar hebt kunnen wennen en ook al goede prestaties hebt kunnen leveren, dan bouw je verder aan waar je vorig seizoen mee bezig was.”

“Dat is een heftige situatie geweest”

Vertrouwen speelt daar ook een grote rol in, geeft de 22-jarige Van Seijst aan. Voor haar komst bij KRC Genk had ze het lastig. “Ik speelde bij VV Alkmaar op een gegeven moment eigenlijk geen wedstrijden meer. Toen heb ik ook samen met mijn manager (Tom van Quadrans, red.) gezeten en gevraagd wat de opties waren. Vanwege privéomstandigheden heb ik toen bewust gekozen om niet te ver van huis te gaan. Ik vond het wel belangrijk om thuis te kunnen zijn. Toen kwam Genk op mijn pad. Ze hielden mij al een tijdje in de gaten en ze wilden mij graag hebben. Eerder hadden ze ook al interesse, maar ik ging nog naar school in Alkmaar en ik wilde graag thuis zijn voor mijn familie. Toen vond ik het belangrijk dat, als ik die keuze zou maken, ik het daar samen met mijn familie over kon hebben, zodat we ons daarop voor konden bereiden.”

Afgelopen jaar overleed de vader van de jonge doelvrouw, iets wat een grote rol speelde bij haar keuzes. “Dat is een heftige situatie geweest”, is ze open. “Ik heb het er toentertijd ook met mijn vader over gehad, die zei ook van: ‘Het laatste wat ik wil is dat jij tegen wordt gehouden in het najagen van je dromen’. Daarover hebben we het goed gehad. België is super goed bereikbaar, dus ik kan elk weekend nog steeds naar huis. Vanuit de club heb ik ook heel veel medewerking gekregen, daar ben ik heel dankbaar voor. Het is buitenland, maar eigenlijk valt het wel mee.”

“Ik wilde weg van het bekende”
Aukje van Seijst

Van Seijst had na haar vertrek bij VV Alkmaar niet echt de behoefte om te gaan spelen bij een andere Nederlandse club. “Ik wilde een nieuwe omgeving, een nieuwe prikkel. Ik wilde weg van het bekende. De Nederlandse competitie, daarin ken je eigenlijk iedereen wel. Bij elke club ken je wel iemand of heb je met iemand samengespeeld ooit. Ik wilde daar gewoon even uit.”

Grotere namen vs. talenten

Bij KRC Genk, dat derde staat, hield de doelvrouw dit seizoen al acht clean sheets. “Van de veertien wedstrijden hebben we er in acht een clean sheet gehouden. Ik heb elf doelpunten tegen gekregen. Daarmee staan we ook gewoon in de top drie van de hele Belgische competitie. Ik denk dat het terecht is dat we op die derde plek staan.”

“Meer is altijd welkom, dat is altijd het doel. Maar ik denk dat ons doel vooral is om het beter te doen dan vorig seizoen. We kijken vooral naar onszelf, wat hebben we vorig jaar gedaan en daarin beter willen zijn. OH Leuven is nog ongeslagen en RSC Anderlecht staat ook boven ons. Dat zijn wel grootmachten hier in België, dus wat dat betreft is het heel mooi dat we met hen in een rijtje staan. Zij kunnen beschikken over internationals van België, wij hebben een iemand die een keertje mee is geweest en aardig wat meiden in de jeugd, maar daar spelen wel wat meer de grotere namen. Wij moeten het meer hebben van de talenten. Dat kan je ook wel zien aan de gemiddelde leeftijd die we hebben. We hebben best wel jonge meiden, de gemiddelde leeftijd is wat dat betreft ook niet heel hoog”, vertelt Van Seijst, die zelf met haar 22 jaar al tot de groep met oudere speelsters behoort.

Daardoor voelt ze zich niet gelijk meer een leider: “Sommigen hebben dat gewoon meer in hun persoonlijkheid zitten om een leidende rol op zich te nemen. Als keeper heb ik wel het overzicht over het veld, dus ik denk dat ik daarin wel de verantwoordelijkheid moet nemen om dingen neer te zetten. Ik hoef daarvoor niet zozeer de aanvoerdersband om mijn arm te hebben. Je moet zelf doen waar je goed in bent en er alles aan doen om te winnen. Als mijn steentje wat ik daarin bijdraag door ook leidend te zijn zonder die band, dan doe ik dat. Ik vind niet dat je die band om je arm moet hebben om de leiden in het veld.”

Ontwikkelingen in België

Net als in Nederland zijn er in België volop ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal. “Van elke club wordt verwacht dat dit jaar drie speelsters een semi-profcontract krijgen, dat dat volgend jaar vijf wordt en het seizoen daarna zeven. Dat zijn ze zo aan het opbouwen bij elke club. Het is absoluut een mooie ontwikkeling. In Nederland zie je dat de drie grootmachten daarin een hele grote sprong hebben gemaakt en dat de rest wat achterblijft. In België gaat dat wat meer gelijk op”, ziet Van Seijst.

Volgens haar zijn die ontwikkelingen niet alleen goed voor het niveau, maar ook voor de speelsters zelf. “Het vraagt heel veel tijd en energie, en dat is soms best wel lastig te combineren met andere bezigheden die je ernaast doet, zoals werken of studeren. Dan is het heel mooi dat zulke ontwikkelingen er zijn. Zo kun je speelsters ontlasten. Ook mentaal. Ik loop momenteel ook fulltime stage en daarnaast train ik gewoon elke dag. Eigenlijk draai ik meer dan een fulltime, 40-urige werkweek. Dat is best wel pittig. Daarom is het zo fijn dat die ontwikkeling er is. Daardoor gaat het niveau uiteindelijk ook omhoog”, verwacht de Nederlandse keepster.

“Ik heb eigenlijk nooit spijt van mijn keuzes”

Eerder speelde Van Seijst bij Ajax en VV Alkmaar. Spijt heeft ze, terugkijkend op dat deel van haar carrière, niet. “Ik heb eigenlijk nooit spijt van keuzes die ik maak, want op dat moment is dat voor mij de beste keuze. Spijt hebben is, vind ik, zonde van je energie. Ik heb heel veel geleerd van mijn tijd bij Ajax. Op persoonlijk vlak, maar ook op professioneel vlak. Ik probeer eigenlijk altijd wel zoveel mogelijk lessen uit een ervaring mee te nemen. Bij Ajax was alles heel professioneel en had je de faciliteiten, maar daar speelde ik niet. Daar heb ik op andere vlakken dingen geleerd dan dat ik bij VV Alkmaar heb geleerd. Bij elke club leer ik elk jaar, elk seizoen iets. Dan zijn er andere en nieuwe lessen die ik probeer mee te nemen.”

Vorig seizoen was bij KRC Genk vooral gericht op het terugkrijgen van het vertrouwen. “Dit jaar ligt de focus gewoon op mijn prestaties. De statistieken die ik heb, dat is eigenlijk wel waar ik dit jaar voor wilde gebruiken, om die statistieken goed te krijgen voor mezelf. Ook natuurlijk met het oog op de toekomst. Ik ben wel van: ik kan alleen nu mijn best doen, voor wat er in de toekomst komt, dat weet ik niet. Het enige wat ik nu kan doen is het beste uit dit seizoen halen. Wat de toekomst brengt, dat zie ik dan wel”, is ze nuchter.

Geluk teruggevonden

In België heeft Van Seijst haar geluk teruggevonden. “Ik denk dat ik het zo wel kan verwoorden. Ik was het wel kwijt. Als keeper, als jonge speelster, wil je minuten maken. Als je die niet krijgt, dan baal je daarvan. Dat is niet leuk, om als jonge speelster op de bank te zitten. Dan raak je het plezier in het spelletje kwijt. Op het moment dat je dan bij een club komt, waar je dat vertrouwen echt dubbel krijgt, waarbij ze super veel vertrouwen in je uitspreken, dan ga je vanzelf groeien.”

Over haar toekomst denkt ze nog niet al te veel na: “Ik heb niks uitgestippeld, want je weet nooit wat de toekomst je brengt. Daar ben ik ook wel heel nuchter in: ik doe nu wat ik nu kan doen en wat er dan op mijn pad komt, zie ik dan wel. Dan kan ik daar zelf keuzes in maken. Ik leg me de druk op om te doen wat ik kan doen nu, op dit moment.”

“Ik zie wel waar mijn geluk mij gaat brengen”
Aukje van Seijst

Haar contract bij KRC Genk loopt komende zomer af. “Het zou geen straf zijn om langer te blijven, maar dat is iets voor mij om uit te vogelen. Ik heb altijd gezegd dat mijn droomcompetitie de competitie de plek is waar ik plezier heb en waar ik me op mijn plek voel. Dat kan overal zijn, maar het belangrijkste is hoe ik me daarbij voel. Ik heb geen land in mijn hoofd wat betreft droomcompetitie, dat is een gevoel voor mezelf. Ik moet me op mijn plek voelen, ik moet mezelf kunnen zijn en ik wil vertrouwen krijgen. Je weet nooit hoe het in een bepaalde competitie uit gaat pakken. Ik vind het belangrijk om naar mijn eigen plezier te kijken.”

Ze vervolgt: “Ik was op zoek naar mijn geluk, ik heb mijn geluk nu gevonden en ik zie wel waar mijn geluk mij gaat brengen. Ik vind dat het belangrijkste in de topsport en in de wereld van het vrouwenvoetbal, daar moet je het echt van je plezier hebben. Voor het geld doe je het niet. Ik vind het zo belangrijk dat je dat plezier behoudt. Op het moment dat je plezier weg is, waar doe je het dan eigenlijk nog voor? En stel je krijgt wel betaald, wat is dat geld dan nog waard?”

“Dat is echt een waarde van mij. Ik doe niet iets waar ik niet achter sta. Je hebt maar één leven, daar moet je alles uithalen wat erin zit. Ik ben niet van plan om iets te doen waar ik niet gelukkig van word. Ik weet van mezelf dat als ik ergens heen ga wat ver weg is van huis, dat ik daar niet gelukkig van word. Dat is nu zo en misschien denk ik daar over twee jaar wel heel anders over. Daarom ben ik niet zo van het heel ver vooruit kijken. Dit is hoe ik er nu insta, misschien zeg ik over twee jaar wel van: het lijkt me toch wel heel vet om naar een ver land te gaan. Dat zie ik dan allemaal wel, dat zijn zorgen van later”, aldus Van Seijst.

Kampioenschap beïnvloeden

Voor dit seizoen zijn de doelen duidelijk: “Met Genk willen we gaan spelen voor de play-offs 1. Daarin willen we proberen te stunten. De derde plek is mooi, maar hoe mooi is het als wij ook gewoon mee kunnen draaien en misschien ook wel die strijd om het kampioenschap kunnen beïnvloeden of misschien zelfs wel mee kunnen doen?”

“Het is hartstikke logisch dat het team dat nog ongeslagen is ook de beste verdediging heeft en de meeste clean sheets”, doelt Van Seijst op koploper OH Leuven. “Daarom verdienen wij ook een compliment: wij zijn niet ongeslagen, wij hebben elf tegendoelpunten in veertien wedstrijden, maar wel acht clean sheets. Dat zijn mooie statistieken.”

Ook op persoonlijk vlak is ze ambitieus. “Ik wil gewoon zoveel mogelijk clean sheets houden en de concurrentie aangaan met de top. Ik sta in een mooi rijtje met Nicky Evrard (OH Leuven) en Justien Odeurs (RSC Anderlecht). Wat dat betreft mag ik trots zijn op het rijtje waar ik in sta”, besluit de keepster van KRC Genk.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand