Van Rijswijk enthousiast over KNVB-besluit: "Dat dwingt ploegen"

Mark van Rijswijk
Mark van Rijswijk Foto: © Orange Pictures

Vanaf komend seizoen wordt de promotie-/degradatieregeling ingevoerd in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Mark van Rijswijk is fan, zo geeft hij aan in het ESPN-programma Voetbalpraat.

"Er moet wat op het spel staan. Dat geldt voor de Keuken Kampioen Divisie, waar dat zou moeten, en ook voor de Azerion Vrouwen Eredivisie. Je moet kunnen degraderen. Dat dwingt ploegen ook om meer te gaan investeren", is de commentator van mening.

Van Rijswijk vervolgt: "Promotie is nu nog een probleem, want je hebt alleen Sparta daarin die zouden kunnen promoveren. Almere en De Graafschap zouden erbij willen gaan komen. Dan heb je de toegankelijkheid tot de Eredivisie", merkt hij op. Momenteel staat er voor clubs in de onderste regionen niks op het spel.

"Je kan nu als club vrij probleemloos zeggen van 'of we nou twaalfde, elfde of tiende worden, dat maakt niet uit'", kaart Van Rijswijk aan. "Nu dwing je clubs er ook mee. Ga er maar geld instoppen, zorg er maar voor dat je betere speelsters krijgt, dat je die speelsters gaat belonen en dat je dus niet degradeert. Dat krijg je alleen door dat op het spel te zetten."

"Ik denk dat je meer clubs naar de Eerste Divisie kan krijgen op het moment dat die promotie mogelijk is", aldus de commentator. "Als jij tegen De Graafschap en Almere City kan zeggen: 'je begint daar, maar er is een promotie-/degradatieregeling'. Dan is het veel aantrekkelijker dan dat je zegt: 'je begint daar en we zijn aan het werken, misschien komt het over vijf jaar'."

Of promotie en degradatie een voorwaarde is om de competitie serieuzer te maken? "De piramide moet ten alle tijden overal open, daar ben ik sowieso voorstander van", zegt Yordi Yamali. "Laat ze maar nadenken over de gevolgen. Nu gaan we al zeggen van 'wat is de kwaliteit van de ploegen daaronder?'. Ik vind dat bij de mannentak de regels die ervoor nodig waren om dat te realiseren te streng waren. Dat is er niet voor nodig."

"De eisen die werden neergelegd: het aantal contractspelers, de faciliteiten. Als je daar een beetje naar beneden toewerkt... De droom moet er toch kunnen zijn. Hoe krijg je interesse in het voetbal? Omdat je kan dromen dat je misschien wel promoveert naar de Eredivisie. Ga je er volgend jaar uit omdat je een kleine club bent, heb je wel een prachtig iets meegemaakt", aldus Yamali.

Lees meer:
0 reacties