Van Hooijdonk discussieert met Spitse: "Gaat om geloofwaardigheid"

Sherida Spitse wil na haar spelerscarrière graag als coach aan de slag in het mannenvoetbal. Pierre van Hooijdonk acht de kans echter klein dat er ooit een vrouw aan het roer komt te staan bij een club uit de Eredivisie voor mannen.

De gasten bij Studio Voetbal krijgen de vraag of een vrouw ooit een Eredivisie-team kan leiden. "De voetbalwereld is een haantjeswereld, zo simpel is het", reageert Van Hooijdonk. "Ik kan me gewoon niet voorstellen dat een Sarina Wiegman in de kleedkamer stapt bij een Rafael van der Vaart."

Journalist Jeroen Stekelenburg vraagt zich af waarom niet. "Als jij zegt waarom niet, dan vraag ik me af of jij weleens in een mannenkleedkamer bent geweest. We mogen het toch zeggen?", reageert Van Hooijdonk. Spitse snapt niks van het standpunt van de oud-voetballer: "Ik snap het ook niet. Ik denk dat het wél kan, omdat je naar de kwaliteiten moet kijken."

"Je moet niet kijken naar of het een man of een vrouw is. Tuurlijk bevind je je in een bepaalde wereld, maar dat betekent niet dat een man meer kan dan een vrouw", zegt de recordinternational van Oranje. Van Hooijdonk haakt in: "Het gaat om een stukje geloofwaardigheid dat je moet hebben ten opzichte van je spelersgroep."

Pi-Air wordt vervolgens onderbroken door Spitse: "Dus jij denkt dat een vrouw geen geloofwaardigheid heeft als ze bij de mannen voor de groep staat?", vraagt ze. "Minder dan een man, inderdaad", is het antwoord van Van Hooijdonk. "Het ‘waarom’ is niet belangrijk, het gaat erom dat het zo is. Het gaat me er niet om wie er beter is, de man of de vrouw. Alles moet maar doorbroken worden tegenwoordig."

"Hoofdtrainer worden van een Eredivisie-ploeg, jongens... Ik denk dat je heel erg onderschat wat een impact een vrouw als trainer gaat hebben", gaat de oud-spits verder. "Bijvoorbeeld uitwedstrijden: een vrouw op de bank als hoofdtrainer en vijftig duizend man in een stadion. Er worden dingen op het veld gegooid..."

Stekelenburg kan zich er niet in vinden: "Ze zal misschien hoge muren moeten slechten, maar als iemand de kwaliteiten heeft dan moet het toch gewoon kunnen? Als je er altijd zo in blijft staan, dan zal het nooit gebeuren. Dat is duidelijk", aldus de journalist. Van Hooijdonk heeft het laatste woord: "Mannen en vrouwen zijn gelijk voor mij. Ik geef alleen maar aan dat de impact op de voetbalwereld groot is. De voetbalwereld is gewoon niet hetzelfde als de maatschappij."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
21/04
Utrecht W
12:15
FC Twente V
wo
1/05
Ajax V
18:45
PSV V
wo
1/05
Excelsior Rotterdam W
18:45
ADO Den Haag V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 20 27 38
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 PEC Zwolle V 20 -1 28
6 ADO Den Haag V 19 8 26
7 Utrecht W 19 -10 26
Bekijk de hele stand