Van Es wordt uitgezwaaid: "Ik ben een van m'n beste maten kwijt"

Lieke Martens viert haar doelpunt met Kika van Es
Lieke Martens viert haar doelpunt met Kika van Es Foto: © Pro Shots

Rondom de wedstrijd tussen de OranjeLeeuwinnen en Engeland van dinsdagavond wordt er afscheid genomen van meerdere oud-internationals. Eén van de speelsters die dinsdag uitgezwaaid gaat worden, is Kika van Es.

Zij zette voor het WK een punt achter haar carrière. De OranjeLeeuwinnen komen nu met een prachtige video voor Van Es. "Kika, als ik jouw naam hoor, dan denk ik aan alle grote dingen die jij hebt bereikt en hoe hard jij altijd hebt geknokt om daar te staan", begint Daniëlle van de Donk. "Ik heb enorm veel respect voor dat."

"Onze eerste ontmoeting? Ik weet die nog wel! Die was hier in Zeist", weet Van de Donk nog. Van Es had toen nog kort haar. "Wat doet dat jongetje daar?", lacht de kleine middenveldster. "Kika met kort haar, Kuifje. We stapten volgens mij een bus in en toen dacht ik: Volgens mij kan dit meisje heel goed voetballen", blikt Lieke Martens terug. "Jij bent een voetbalster die zich helemaal vast kan bijten in een tegenstander."

Ook Renate Jansen heeft goede herinneringen aan de linksback. "Altijd coachen, altijd de wil om te winnen." Sherida Spitse noemt Van Es een leider. "Je hebt altijd je mond open in het veld. Niet lullen, maar poetsen. Mouwen opstropen." Jackie Groenen vult aan: "Hard werkend, fanatiek. Een superfijne speelster om achter je te hebben."

"Stond je achter me, ik op het middenveld en Lieke voor ons. Dat ging als een trein!", lacht Van de Donk. "Die wist precies hoe ze mij in m'n kracht moest zetten", geeft Martens aan. "Ik zou niet graag tegen je spelen, hoor. Ook naast het veld ben je iemand die voor mij belangrijk is." De speelsters wijzen erop dat Van Es zichzelf nooit op één zette, maar het team. "Voor het team een hele goede eigenschap. Soms wat minder voor jezelf", aldus Martens. "Dat maakt ook wel weer wie je bent", vult Van de Donk aan.

Van de Donk gaat Van Es missen: "Ik ben een van m'n beste maten kwijt. Maar ook wel eigenlijk de persoon die altijd naar mij toe kwam om te zeggen dat ik toch wel een goede voetballer ben. Ik denk dat dit ratje heel veel van jou heeft geleerd, hoe je eigenlijk een beter mens moet zijn."

Lees meer:
0 reacties