Van Es: "Voor Lieke is het moeilijk, ze wordt overal achternagezeten"

Lieke Martens viert haar doelpunt met Kika van Es
Lieke Martens viert haar doelpunt met Kika van Es Foto: © Pro Shots

Lieke Martens en Kika van Es hebben een bijzondere band. De twee hebben elkaar ontmoet bij de jeugdteams van de KNVB en groeiden samen op.

"Ik ben iets ouder, Lieke kwam erbij. Die was veel jonger, maar die was al de beste op het veld. Dat was het eerste moment. Toen kwamen we erachter dat we bij elkaar in de buurt woonden. Je moest best wel ver rijden voor een activiteit van de KNVB. Onze ouders spraken toen af om samen te gaan rijden. Dan heb je echt tripjes naar Zeist. Dan krijg je gewoon een band", vertelt Van Es in Fresia & Milan Parkeren de Bus.

De twee fietsten ook samen naar school. "Op het voetbalveld en ook daarnaast waren we best wel veel samen", aldus de voormalig verdedigster. Martens is inmiddels uitgegroeid tot een wereldbekende voetbalster. "Het was in de beginfase wennen. De wereld veranderde in een keer heel erg, van nul naar honderd", geeft Van Es aan.

"Mijn situatie, als je die vergelijkt met Lieke... Voor Lieke is het denk ik soms best moeilijk. Ze wordt echt overal achternagezeten", merkt de oud-international op. "Mensen kennen tegenwoordig geen schaamte. Ook al zit je even ergens te lunchen met het team, ze komen gewoon naar Lieke toe voor een foto, ook al zien ze dat ze in gesprek is. Dat is echt wel bizar."

Van Es vervolgt: "Als je ook ziet in die stadions, altijd Lieke Martens... Ze wordt overal herkend. Ik heb dat minder. Ik word in Boxmeer wel gevraagd voor een foto. Maar bij Lieke is het anders. Ik kan me best voorstellen dat het lastig is. Het is wat we altijd hebben gewild, we wilden een voorbeeld zijn. Maar het heeft ook een keerzijde."

"Lieke kan denk ik niet hier even rustig door het dorp gaan en ergens gaan lunchen. Er zal altijd een moment zijn dat ze of achternagezeten wordt of mensen een foto willen. Dat is denk ik wel echt enorm veranderd. In sommige gevallen is dat ook best moeilijk", aldus Van Es. "Soms zit ze in Spanje, daar heeft ze echt heerlijk. Ze is daar onlangs getrouwd en een dagje daarna gingen we in het stadje wat eten. Ze kan er lekker lopen en zichzelf zijn. Dat is zo belangrijk, dat je je eigen plekje hebt waar je jezelf kan zijn."

Lees meer:
0 reacties