Van Es over 'Randy': "Wilde eigenlijk al heel snel een jongen zijn"

Kika van Es bij de OranjeLeeuwinnen
Kika van Es bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © Pro Shots

Kika van Es stond vroeger niet bekend als 'Kika', maar als 'Randy'. De voormalig international van Oranje wilde op jongere leeftijd graag een jongetje zijn.

"Toen ik jonger was, wilde ik eigenlijk al heel snel een jongetje zijn. Ik werd geboren als meisje, mijn moeder deed zo'n leuke staart op mijn hoofd. Dat wilde ik eigenlijk al meteen niet", blikt Van Es terug bij Fresia & Milan Parkeren de Bus. "Ik wilde korte haren, een jongetje zijn. Toentertijd hebben mijn ouders dat zo goed opgepakt."

Op zaterdag mocht Van Es van haar ouders een jongetje zijn. "Dus ook een jongensonderbroek mocht dragen, kleding. Ik kreeg de naam Randy, dat wilde ik ook heel graag. Zo ging ik een aantal jaren door het leven, als Randy op zaterdag. Mijn familie noemde me dan ook echt gewoon Randy. Dat was voor mij echt iets unieks, iets perfects."

De voormalig linksback gaat verder: "Ik kan me nu niet voorstellen dat ik graag een jongen zou willen zijn, maar vroeger wilde ik dat blijkbaar zo sterk, dat dit denk ik de perfecte oplossing is geweest", zegt Van Es. De oud-voetbalster wilde al vanaf ze kon praten een jongen zijn: "Van mijn eerste geld wat ik kreeg voor mijn verjaardag kocht ik een jongensboxer bij de Hema. Ik kan het me niet voorstellen, maar schijnbaar was ik zo extreem daarin, dat ik dat echt al op jonge leeftijd had gewild."

"Toen ik naar de middelbare ging, was ik Kika, maar zag ik er wel volledig uit als een jongen. Korte haren, jongenskleren. Ik weet nog wel dat de meiden zeiden van 'dat is wel de knapste jongen uit de klas'. Dan moesten we naar de gymles en toen stond ik bij hen in de kleedkamer", lacht Van Es. "Ik zag er wel echt uit als een jongen."

Uiteindelijk liet Van Es haar haren groeien. "Op mijn vervolgopleiding waren het steeds stapjes, met bijvoorbeeld vrouwenkleren", aldus de oud-OranjeLeeuwin, die nooit het gevoel heeft gehad dat ze in het verkeerde lichaam zat. "Nooit. Het was heel gek, want ik ging met mijn jongenskleren op zaterdag, maar ik had wel een pop voor in m'n fietstas zitten. Het was heel dubbel."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand