Van Es en Martens waren vaak samen: "Keken video's van Ronaldinho"

Lieke Martens viert haar doelpunt met Kika van Es
Lieke Martens viert haar doelpunt met Kika van Es Foto: © Pro Shots

Met het vertrek van Lieke Martens verliest het Nederlands elftal een icoon. Goede vriendin Kika van Es, die vorig jaar na 77 interlands afscheid nam van de OranjeLeeuwinnen, deelt haar gedachten over het afscheid van Martens.

"Ze is een fluwelen voetbalster", zegt Van Es, een van de beste vriendinnen van Martens, in gesprek met de NOS. "Haar balbehandeling, haar techniek, haar acties. Prachtig om naar te kijken." Van Es vindt het opvallend hoe Martens de afgelopen jaren een rol als coach heeft opgepakt binnen Oranje. "Lieke is iemand die jonkies wil helpen. Die tegen ze zegt: je doet het goed, geniet."

Van Es is al bevriend met Martens sinds ze tien jaar oud waren. Ze leerden elkaar kennen tijdens het KNVB-talentenprogramma. "Ze had toen al een lange bruine paardenstaart. Ze was veel kleiner dan ik, dus ze moest net wat slimmer zijn. Die dribbeltechniek in volle sprint komt daarvandaan."

De twee ontdekten dat ze dicht bij elkaar woonden, bij de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. Ze speelden allebei voor dezelfde club en hun ouders wisselden elkaar af bij het rijden naar wedstrijden van nationale jeugdteams. "We keken video's van Ronaldinho en gingen dan achter haar huis zijn trucjes nadoen." Samen hadden ze een droom: profvoetballer worden. "Het EK zette ons hele leven op z'n kop", zegt Van Es. "We hebben veel dingen uitgespookt." Zoals? "Matrassen omgedraaid, suiker in bedden gestrooid, met kleren gegooid - hing er weer een string in een boom."

Lees meer:
0 reacties