Van Es blikt terug op Tokio: ''Op het laatst word je zo baldadig''

Op kika van es oranjeleeuwinnen olympische spelen 6128e4c06eec7
Op kika van es oranjeleeuwinnen olympische spelen 6128e4c06eec7 Foto: © Orange Pictures

Met de OranjeLeeuwinnen verbleven Kika van Es en Renate Jansen deze zomer in Tokio voor de Olympische Spelen. Een bijzondere ervaring, zeker ook door alle coronamaatregelen.

"De bondscoach (Sarina Wiegman, red.) luidde op een gegeven moment de noodklok en zei dat het was alsof we in een gevangenis zaten. Zo voelde het ook echt als je in je eentje op de kamer lag", zegt Jansen in Tubantia. Van Es geeft aan dat de ploeg nauwelijks iets van Japan heeft meegekregen.

"Als je in het olympisch dorp zit, kom je ’s ochtends in een eetzaal nog andere sporters tegen. Wij zaten eerst op vijf uur van Tokio en later zaten we op een plek waar we de stad in de verte konden zien. Het was echt een regime", is de verdedigster van mening. Jansen vult aan: "Buiten de dagelijkse trainingen van anderhalf uur konden we geen kant op."

"Een bespreking met z’n allen was al een uitje. Later mochten we zowaar een wandelingetje maken in de tuin van het hotel, dat was het", aldus Jansen. Zo mochten de OranjeLeeuwinnen de knoppen in de lift niet eens aanraken, vertelt Van Es. "Op een gegeven moment hingen we een lijstje in onze eetzaal waarop we de dagactiviteiten hadden gezet. In no-time was dat weer weggehaald, want stel je toch eens voor dat we van onze kamers kwamen."

Ze besluit: "Om de tijd een beetje te doden, deden we vaak spelletjes op onze gang en geloof het of niet: maar daar stonden vijf bewakers bij, die constant aan het praten waren in microfoontjes. Als dan iemand even ergens heen ging, kwam er meteen een bewaker in paniek aanrennen. Op het laatst word je zo baldadig dat je bewust naar de verkeerde lift rende om ze uit de tent te lokken."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand