Van Es weet nog: "Is in het begin echt wel even moeilijk geweest"

Kika van Es
Kika van Es Foto: © BSR Agency

Kika van Es begon haar carrière bij Olympia'18 uit Boxmeer. Waar het in de beginfase lastig was bij die club, is ze later volledig omarmd door Olympia'18. Dat vertelt de voormalig voetbalster in Fresia & Milan Parkeren de Bus.

"Het was eigenlijk heel erg leuk. Ik heb altijd met mijn vriendjes in een team gezeten. In het begin was het wat lastig, omdat er een meisje kwam die kon voetballen. In het begin zat ik in de wat lagere teams. Totdat mijn vader een keer zei van 'meisjes kunnen ook gewoon voetballen, waarom hebben meiden geen recht om in het hoogste team te spelen'", blikt Van Es terug.

In die tijd waren er volgens haar misschien twee meiden die ook tussen de jongens speelden bij Olympia'18. "En er was een damesteam. Lieke (Martens, red.) en ik hebben ook wel eens met een damesteam meegespeeld. Dan speelde je op zaterdag met de jeugd en op zondag met een damesteam. Dat is in het begin echt wel even moeilijk geweest."

"Uiteindelijk zijn ze komen kijken en hebben ze gezegd: 'we willen de beste spelers en speelsters in de F1'. Toen hebben ze uiteindelijk toch die stap gemaakt en vanaf toen heb ik altijd in selectieteams gespeeld. Ik ben volledig omarmd door de club", weet Van Es nog. Ze speelde destijds met jongens van haar leeftijd. "Ik was net zo goed of beter dan andere jongens van mijn leeftijd, vooral toen ik wat jonger was. Ik groeide natuurlijk wat sneller. Meiden gaan in de beginfase natuurlijk harder dan jongens. Tot de D was je wel altijd een van de betere. Daarna komen de jongens in een groeispurt, dan kunnen ze rennen. Dan wordt het zwaarder. In de B wordt het helemaal pittig en dan moet je ook de keuze maken om naar een vrouwenteam te gaan."

Lees meer:
0 reacties