Van Es: "Bij mijn laatste club heb ik niet veel respect gevoeld"

Kika van Es bij de OranjeLeeuwinnen
Kika van Es bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Kika van Es heeft een roerig jaar achter de rug. De oud-verdedigster keerde terug bij PSV, werd zwanger, kreeg een miskraam en ging uiteindelijk net niet met de OranjeLeeuwinnen naar het WK.

"Het was een moeilijk jaar. Ik koos er natuurlijk voor om terug te gaan naar PSV, mijn clubje. PSV draaide niet zo goed. Ik had een hele goede band met de trainer (Rick de Rooij, red.), ik heb in de periode bij VVV goed met hem samengewerkt. Dus ik dacht: 'ik ga gewoon nog een keer terug naar mijn clubje'", zo vertelt Van Es bij Fresia & Milan Parkeren de Bus.

De voormalig voetbalster gaat verder: "Mijn vriend was enorm trots dat ik nog koos om voor PSV te gaan voetballen. Ik dacht: 'ik ga het nog een keer proberen'. Terwijl, twee jaar geleden dacht ik: 'misschien moet ik al een keer stoppen, want die knieën, dat is gewoon niks meer. Ik ga niet meer beter worden. Je komt op een punt dat je gaat kijken 'word ik nog beter? Nee. Wat kan ik nog brengen?'. Maar als ik niet meer bij Oranje zit, ja sorry, maar dan hoeft het voor mij niet meer", is Van Es eerlijk.

Toch besloot de oud-OranjeLeeuwin om door te gaan en om terug te gaan naar PSV. "Heel moeilijk. We hebben een heel moeilijk jaar gehad. In het team was het heel erg moeilijk. Fysiek was het moeilijk. Dan ga je keuzes maken. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om voor mijn gezin te gaan kiezen en een hele andere weg in te slaan, en mocht het zo zijn, dat ik graag moeder zou willen worden. Daar zijn we in januari achter gekomen. Dan weet je dus dat je niet naar het WK gaat."

Van Es had afgewogen hoe groot de kans zou zijn dat ze mee zou gaan naar het WK en in haar beleving was die kans 'heel klein'. "Dan maak je een keuze en als dat allemaal goed gaat, dan was ik helemaal in de zevende hemel. Dit was mijn moment, het perfecte moment om zwanger te kunnen en mogen worden. En uiteindelijk gaat het mis", zegt de linksback, die een miskraam kreeg.

Toen heeft Van Es de pijlen toch nog gericht op het WK. "Mijn vriend zei ook: laten we er gewoon voor gaan. Ik ben echt als een gek gaan trainen. Ik wilde proberen om van iets negatiefs toch weer iets positiefs te maken. Ik ben er vol voor gegaan. Toch heb ik nog dicht bij de WK-selectie gezeten. Tot de laatste wedstrijd ben ik in Nederland blijven trainen. Hij (bondscoach Andries Jonker, red.) heeft me een dag voor de eerste groepswedstrijd pas opgebeld. Van 'Kiek, het hoeft niet meer'. Tot die tijd heb ik er altijd geloof in gehad."

Het was een ware rollercoaster voor Van Es. "Bij de groep zijn voelde voor mij als zo'n beloning. Dat ik toch nog met die meiden mijn carrière kon eindigen, want ik wist dat dit het einde was. Dat ik toch nog met de OranjeLeeuwinnen, de meiden waar ik me mijn hele leven zo fijn bij heb gevoeld, mijn carrière mocht eindigen, dat was zoveel waard voor mij."

Bij Oranje voelde ze zich op haar plek: "Bij Oranje heb je altijd meiden die honderd procent gaan. Die je accepteren zoals je bent. Ik denk dat ik altijd met respect ben behandeld bij Oranje. Ze zagen de waarde van wat ik kan, wat ik niet kan. Daar ging ik zo goed op. In clubverband heb ik dat vooral afgelopen jaar gewoon niet gevoeld. Het zijn andere tijden. Ik heb niet van veel teamgenoten bij mijn laatste club veel respect gevoeld. Dat heb ik bij Oranje altijd gevoeld. Ik kon daar zo mezelf zijn. Dan kun je ook de beste versie van jezelf zijn."

Lees meer:
0 reacties