Van Dongen ziet verandering in Spanje: "Dat trilt nog steeds na"

Merel van Dongen op de training van de OranjeLeeuwinnen
Merel van Dongen op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Het zorgde voor een enorme rel, de ongewenste kus van Luis Rubiales op de mond van Jenni Hermoso. Een aardverschuiving in Spanje volgde, waardoor de sfeer totaal anders is dan tijdens het WK.

"De rust is teruggekeerd, ze halen het wereldnieuws niet meer", weet Merel van Dongen, die jarenlang in Spanje speelde en woonde. "Maar het is nog wel heel pril. Er is daar zó veel gebeurd. Dat trilt nog steeds na. Het was niet alleen de kus, er zat zoveel historie achter", kaart de verdedigster aan bij NU.nl.

Van Dongen, destijds speelster van Atlético Madrid, maakte van dichtbij mee hoe speelsters weigerden te spelen voor de nationale ploeg. "Het was een heel groot probleem. Sommige meiden die weigerden te spelen, waren beter dan de ploeggenoten die waren opgeroepen. Dat maakte het raar en gevoelig. Het voelde verstandiger om er niet over te beginnen in de kleedkamer."

"Ik deed dat wel tijdens de lunch. Ik wil na mijn carrière in de voetbalwereld werken, dan zijn deze casussen interessant", geeft de ervaren kracht aan. Inmiddels is de spanning grotendeels verdwenen en grote veranderingen hebben plaatsgevonden. "De speelsters worden veel meer gehoord."

"Ze hebben veel mensen achter zich staan en een betere positie binnen de bond gekregen. Het is heel erg dat dit eraan vooraf moest gaan. Maar ook in het leven komt de wijsheid pas als het echt misgaat. Het heeft verbetering voor de toekomst opgeleverd", aldus Van Dongen.

Lees meer:
0 reacties