Van Dongen staakt in Spanje: "Daar zijn we helemaal niet op uit"

Merel van Dongen bij de OranjeLeeuwinnen
Merel van Dongen bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © Pro Shots

De Spaanse competitie is nog niet begonnen vanwege een staking. De speelsters staken omdat ze betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen willen.

"Vrouwenvoetbal en vechten, dat gaat echt samen. Er is altijd wel wat", zo heeft Merel van Dongen in de afgelopen jaren gemerkt. Een jaar geleden werd het minimumloon vastgesteld op 16.000 euro. De speelsters willen echter voor het nieuwe seizoen een minimumsalaris van 25.000 euro, dat in drie jaar oploopt tot 35.000 euro.

"De Liga wil van 20.000 naar 25.000 euro in drie jaar", vertelt Van Dongen in het NRC. De vakbonden vinden het volgens de speelster van Atlético Madrid 'belachelijk' dat vrouwen niet hetzelfde minimumloon hebben als de mannen (180.000 euro per jaar). "Maar de mannen halen ook meer geld binnen. Dus daar zijn we helemaal niet op uit", maakt de verdedigster duidelijk.

"Bij Atlético zitten we, voor zover ik weet, allemaal al boven dat bedrag. Maar ik vind het mooi dat we ons in het vrouwenvoetbal zo verbonden voelen met de ander. Ons hele team was voor staken", aldus Van Dongen, die weet dat het bestuur van Atlético er niet blij mee is. "De club vindt het slecht voor het imago van het vrouwenvoetbal."

"Je vraagt je bijvoorbeeld af: wat denkt een sponsor hiervan? Alleen: wíj vinden het slecht dat er in een professionele competitie, in een wereld waarin gezwommen wordt in het geld, vrouwen moeten werken naast het voetballen", aldus Van Dongen.

Lees meer:
0 reacties