Van Dongen over uit de kast komen: "Misschien haken fans af"

Merel van Dongen tegen Brazilië
Merel van Dongen tegen Brazilië Foto: © Pro Shots

Eerder deze maand sprak Merel van Dongen zich uit over de aanstelling van Carlos Santiso bij Rayo Vallecano. De verdedigster startte eerder ook al een actie om homoseksuele voetballers die niet uit de kast zijn, te laten zien dat zij gesteund worden.

"Met die laatste actie wil ik alleen maar laten blijken dat er áltijd een plek is als je hulp nodig hebt. Het is helemaal niet mijn intentie om iemand uit de kast te laten komen", zegt Van Dongen in het Algemeen Dagblad.

Er moeten signalen komen dat het oké is, zo geeft de verdedigster aan. "Dat er mensen voor je zijn. Heel veel mensen zelfs. Er zijn stichtingen, zoals de John Blankenstein Foundation, die met je willen praten. Die je, geheel anoniem, willen begeleiden."

Van Dongen vervolgt: "Het gaat mij erom dat diegene niet alleen is. Verder is het aan de man zelf om een beslissing te nemen of hij uit de kast komt of niet."

Josh Cavallo, spelend voor Adelaide United in Australië, was vorig jaar de eerste mannelijke, actieve profvoetballer die uit de kast kwam. "Toen hij nog niet uit de kast was, heb ik altijd gezegd dat er een enorme kans ligt voor een homoseksuele voetballer", aldus Van Dongen.

"Je hebt de kans om de eerste aller tijden te zijn. Ik vind dat iets supermoois, dat je de geschiedenisboeken ingaat als de eerste. Voor mij is Josh een enorme held, zoals Jackie Robinson de eerste zwarte honkballer in de Major League was", vindt de OranjeLeeuwin.

Volgens Van Dongen zou het echter ook goed zijn als er in Europa iemand uit de kast zou komen: "Er heerst angst om naar buiten te treden, terwijl ik alleen maar denk: jongen, grijp die kans! Zorg dat jíj diegene bent."

"Ik zag dat Josh al een prachtige sponsordeal met Ralph Lauren heeft. Ik denk dat er ontzettend veel sponsors zijn die juist zo iemand willen strikken. Al gaat het daar uiteindelijk niet om. Het gaat om acceptatie. Misschien haken er fans af, maar ik denk dat er juist ook veel bij komen", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand