Van Dongen merkt wrijving in Spanje: "Vanaf toen werd het awkward"

Merel van Dongen in actie namens Atlético Madrid
Merel van Dongen in actie namens Atlético Madrid Foto: © Pro Shots

Het Spaanse vrouwenvoetbal ligt sinds afgelopen zomer (wederom) onder een vergrootglas. Toch wordt over de ongewenste kus van oud-bondsvoorzitter Luis Rubiales nauwelijks gesproken in de Spaanse kleedkamers. Dat merkt Merel van Dongen, speelster van Atlético Madrid.

"Wat er gebeurd is, zal misschien nog wel jaren doorsudderen. Er ligt zo’n lange geschiedenis achter van ongelijke behandeling door de bond. Dat kwam tot een hoogtepunt op het WK", zo vertelt de verdedigster aan Trouw. Ook bij Atlético Madrid zijn er speelsters die niet oproepbaar waren voor Spanje. Ook waren er speelsters die wel voor de nationale ploeg wilden spelen.

"Binnen één team wordt er dus totaal verschillend gedacht over de emancipatiestrijd en anders gehandeld. Dat zorgt voor wrijving in de kleedkamer", merkt Van Dongen af. Vorig jaar was iedereen nog wel eensgezind, zo weet de 30-jarige OranjeLeeuwin. "Na het EK van 2022 is er een brief gestuurd naar de bond, namens de hele Spaanse selectie: ‘wij spelen niet voor ons land tenzij er dingen veranderen’. Destijds hadden we het er bij Atlético ook veel over."

Ze gaat verder: "Maar toen een aantal speelsters zich toch weer oproepbaar stelde om naar het WK te kunnen, schoot dat bij de anderen in het verkeerde keelgat. Vanaf dat moment werd het awkward in de kleedkamer en nauwelijks meer besproken", aldus Van Dongen. Het onderwerp werd te gevoelig en dat is momenteel nog steeds het geval. "Want het gaat wel echt over principes, over normen en waarden waar je voor staat. En als het daarover in kleedkamers gaat, wordt het bijna politiek en dan merk je dat men er liever niet over spreekt."

De Nederlandse staat naar eigen zeggen 'volledig achter de meiden die voor verandering binnen de bond hebben gevochten en daar nog steeds voor strijden'. "Het kan toch niet zo zijn dat je jarenlang om hele basale dingen vraagt en dat degene die je al die tijd heeft tegengewerkt, Rubiales ja, zo op de voorgrond treedt en zich de winst een soort van toe-eigent?", aldus Van Dongen.

Ze ziet ook een positief punt: Rubiales en andere Spaanse bestuursleden zijn inmiddels vertrokken. "Blijkbaar moesten de Spaanse vrouwen het WK winnen voordat er echt naar ze geluisterd werd. Dat is gek natuurlijk. Aan de andere kant kunnen er dus wel degelijk dingen veranderen. Dat is ook het mooie aan dit WK. Het geeft hoop voor het vrouwenvoetbal", besluit Van Dongen.

Feyenoord wint voor 50 (!) keer je inzet!

Feyenoord speelt zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Almere City FC. Unibet heeft een mooie boost bij een overwinning van Feyenoord in Almere. Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand