Van Dongen: "Heb gedacht: wat levert het me op als ik niet ga?"

Merel van Dongen in actie namens Oranje
Merel van Dongen in actie namens Oranje Foto: © Orange Pictures

De OranjeLeeuwinnen speelden afgelopen dinsdag een WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland. In het land is het niet altijd even goed gesteld als het gaat om mensenrechten. Dat weet ook Merel van Dongen.

"We hebben het er zeker over gehad voordat we erheen gingen en toen we in Wit-Rusland waren. Omdat het toch een ander land is dan dat wij gewend zijn. We hebben het gehad over het feit dat de situatie daar", vertelt de verdedigster voor de camera van de NOS.

Van Dongen vervolgt: "Zeker een jaar geleden was dat al helemaal verschrikkelijk. Nu is het niet heel veel beter, er staan alleen geen busjes meer op straat met geheime dienst misschien. Maar het is natuurlijk wel gewoon een land waar we ons bewust van moeten zijn, waar we naartoe gaan. Daar hebben we het over gehad."

"Ik vind dat voetbal de wereld beter kan maken en niet slechter"

De OranjeLeeuwin was zich er persoonlijk bewust van. "Ik lees het nieuws en ik hou me bezig met dat soort dingen. Ik vond het best moeilijk moet ik zeggen", is ze eerlijk. "Ik vind dat voetbal de wereld beter kan maken en niet slechter. Daar hoop ik ook aan bij te dragen. Ik heb wel gedacht van: wat levert het me op als ik niet ga?"

"Ik denk dat het ons meer heeft opgeleverd om wel te gaan. We hebben met de OneLove-badge gespeeld. We hebben het volkslied met de OneLove-badge gezongen. Wellicht is dat uitgezonden in Wit-Rusland. Ik denk dat dat een heel mooi signaal is wat ook heel veel kan bijdragen", aldus Van Dongen.

Ze besluit: "Het is nooit een serieuze optie geweest om te weigeren om hier te spelen. We wilden daar winnen, ons kwalificeren voor het WK en wel degelijk die OneLove-boodschap uitdragen."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand