Van Dongen: ''Die revanche komt nog wel, op de Olympische Spelen''

Merel van dongen oranjeleeuwinnen verenigde staten 5fc1fabc317d5
Merel van dongen oranjeleeuwinnen verenigde staten 5fc1fabc317d5 Foto: © Pro Shots

Waar Merel van Dongen in de verloren WK-finale negentig minuten op de bank zat, speelde de verdedigster vrijdagavond in de re-match tegen de Verenigde Staten de gehele wedstrijd mee. Daar was ze blij mee, zo zei ze na afloop.

"Als ik me negentig minuten mag laten zien, ben ik superblij. Ik ben hier om te spelen, dus ik ben blij dat ik de kans kreeg. Het is balen dat we verliezen, ik denk dat het niet nodig was", sprak Van Dongen. "Met name in de eerste helft waren er omschakelmomenten van de aanval naar verdediging. Zij komen er dan met drie of vier razendsnelle speelsters uit, wij hadden geen gevoel van controle", analyseerde de verdedigster.

"Als wij negentig minuten lang spelen zoals in de tweede helft, dan valt er resultaat te halen tegen Amerika", is Van Dongen van mening. De OranjeLeeuwin weet wel waarom Team USA zoveel kwaliteit heeft: "Amerika is een groot land met ontzettend veel speelsters. Dat moet je vergelijken met heel Europa aan speelsters in één team. Daarnaast is Amerika een sportland. Die weten wat trainen en winnen is", weet Van Dongen, die zelf in Amerika speelde.

"De combinatie van winnersmentaliteit en veel speelsters", noemt ze als oorzaak van de kwaliteit van de Verenigde Staten. Toch vond ze niet dat Amerika na zes keer wisselen nog evenveel kwaliteit op het veld het staan. "Ik vond niet dat er zes keer kwaliteit bij kwam. Technisch gezien hebben wij 23 betere speelsters, eerlijk gezegd. Het zijn nog steeds fantastische voetbalsters en je staat met de wereldtop bij elkaar, maar ik denk niet dat Amerika beter wordt of hetzelfde blijft na zes keer wisselen."

En de revanche die Oranje zo graag wilde op Amerika? "Dat komt wel, op de Olympische Spelen. We zijn nu een klein stapje dichterbij Amerika. We voetbalden goed tussen de linies door, dat deden we beter dan in de finale. Daarnaast hebben we het fysiek ook langer volgehouden. We zijn er nog niet, maar we zijn wel twee stapjes beter."

Dit soort wedstrijden zijn er vooral om te meten, aldus Van Dongen. "Ik vind ons een toernooiteam. In oefenwedstrijden mag je fouten maken, dingen uitproberen. Als je die twee, een beetje stomme, doelpunten niet tegen krijgt, kun je resultaat halen", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties