Van Dongen deelt salarissen Vrouwen Eredivisie: "Minimumloon"

De discussie over de salarissen in de Azerion Vrouwen Eredivisie is momenteel een actueel onderwerp. De aanvoerders van de teams betreden tijdens de achttiende speelronde het veld met shirts waarop de tekst 'Betaald voetbal = betaald worden' staat, omdat ze van mening zijn dat speelsters recht hebben op een beter salaris. Bij Goedemorgen Eredivisie wordt uitgebreid ingegaan op de huidige inkomsten van de speelsters en worden er zelfs bedragen op tafel gelegd.

Tafelgasten Kika van Es en Wieke Kaptein weigerden commentaar te geven op hun eigen salarissen. Hans Kraay was echter nieuwsgierig naar de bedragen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Presentatrice Sanne van Dongen gaf meer context. "Ik ben onafhankelijk, ze kunnen me niet ontslaan bij Ajax," lacht ze.

“Bij Ajax verdienen alle meiden 2100 euro minimumloon op basis van 40 uur. Dat is de bestbetaalde club van Nederland. Bij PSV en FC Twente zijn dat soort contracten er ook, terwijl ook bij FC Utrecht een paar meiden minimumloon vangen voor 40 uur per week”, wist Van Dongen te melden. “Dan heb je nog een heel grote groep die voor 20 uur per minimumloon vangt, dus de helft van 2100 euro per maand.”

Een minderheid van de clubs betaalt dus salarissen aan de speelsters. “Je hebt nog de overgrote groep uit het rechterrijtje. Die doen het allemaal voor een onkostenvergoeding. Dat zijn de bedragen waarover je het hebt in de Azerion Eredivisie."

"In de topcompetities als Engeland, Spanje en Frankrijk verdienen de topspeelsters richting een half miljoen euro per jaar.” Dat Telstar vrijdag met 0-8 verloor van Fortuna Sittard, mag dan ook geen schok zijn. “Je kunt niet voor nul euro verwachten dat je vijf keer per week traint en niet met 0-8 verliest.”

Lees meer:
0 reacties