Van der Linden voetbalt tussen de jongens: "Daarom des te knapper"

Het logo van Excelsior op het veld van het Van Donge & De Roo Stadion
Het logo van Excelsior op het veld van het Van Donge & De Roo Stadion Foto: © Pro Shots

Naomi van der Linden voetbalt als een van de weinige meisjes in de jeugdopleiding van een betaaldvoetbalclub. Van der Linden speelt dit seizoen in het O15-team van Excelsior.

Volgens Rogier Veenstra, hoofd jeugdopleiding bij de Rotterdamse club, is het logisch dat Van der Linden in de jeugdopleiding speelt. "Ik ben heel erg voor gelijke kansen. Wij kunnen dat allemaal normaal vinden, maar in de wereld is het dat nog steeds niet helemaal. Of het nou om financiën gaat, om banen of de voetballerij. Zelf heb ik bij JVOZ in Zeeland altijd met meiden gewerkt", vertelt hij op de clubwebsite.

"Dus voor mij was dat helemaal niet raar. Pas later ontdekte ik dat het niet vanzelfsprekend is dat er meiden binnen een BVO meedoen met jongens", gaat Veenstra verder. Dat meedoen gebeurt alleen als iemand aantoont het niveau aan te kunnen: "Wij zijn heel kritisch op de kwaliteiten van onze trainers en spelers. Het is niet zo dat we zomaar één of twee meiden hebben. Ze worden in de opleiding hetzelfde behandeld als jongens. De onder 15 is een van de meest talentvolle lichtingen. Dat Naomi zich staande weet te houden in dat team is daarom des te knapper."

Van der Linden behoort ook tot Oranje O16. Daarbij is ze een van de weinigen die uitkomt voor een BVO. "Clubs leiden op voor het eerste elftal en meisjes mogen daar nu eenmaal niet in uitkomen", legt Veenstra uit. "Maar voor de ontwikkeling van een groot talent als Naomi is het hartstikke goed om zo lang mogelijk bij de jongens mee te doen. Wellicht dat meiden eerder een kans krijgen nu steeds meer clubs een vrouwenteam in de Eredivisie hebben."

Momenteel speelt Van der Linden dus nog tussen de jongens, maar de contacten met de vrouwenafdeling zijn er al. "Maar voorlopig is het voor haar ontwikkeling het beste om met jongens te spelen. Naomi kan goed aangeven waar haar kracht ligt en waar ze moeite mee heeft. En ze heeft een geweldige mentaliteit. Die heeft ervoor gezorgd dat ze hier nog steeds speelt", aldus Veenstra.

Lees meer:
0 reacties