Van der Laan wil KNVB-voorzitter worden: "Ja, zeker een droom"

Jeanet van der Laan (D66) in de Tweede Kamer
Jeanet van der Laan (D66) in de Tweede Kamer Foto: © Pro Shots

Jeanet van der Laan wil de nieuwe voorzitter van de KNVB worden. De voormalig international (44) heeft er vertrouwen in dat zij een geschikte kandidaat is.

"Met mijn goed gevulde rugzak is het, vind ik, logisch dat ik mijn vinger opsteek om bondsvoorzitter te worden. Ik ben een voetbaldier. Het zou verschrikkelijk eervol zijn om die rol te mogen vervullen. Het is een van de allermooiste banen", zegt Van der Laan in gesprek met het Algemeen Dagblad.

In december meldde de D66-politica zich al bij de KNVB. De bond gaf toen aan alleen Frank Paauw voor te dragen. Het spel is volgens Van der Laan echter nog niet gespeeld. "Zeker nog niet. Ik pas bij het profiel dat de KNVB zoekt. Ik ben een moderne bestuurder en verbinder en heb als wethouder ruimtelijke ontwikkeling ervaring opgedaan met projectontwikkeling."

"Zo’n belangrijk dossier ligt er nu in Zeist ook over de KNVB-campus. En, bovendien: de bond kent een ledenstructuur. Dan vind ik ook dat de leden het democratisch recht hebben om de in hun ogen beste kandidaat te kiezen", aldus de voormalig voetbalster, die de komende periode haar verhaal gaat vertellen aan de leden. "Ofwel: aan de dertig profclubs en dertig amateurverenigingen die mogen stemmen. Dan is het straks aan hun, de leden dus, om te bepalen of Frank Paauw, Hans Nijland of ik de voorzitter moet worden."

Of het voor Van der Laan een droom is om voorzitter van de KNVB te worden? "De KNVB doet er alles aan om het WK in 2027 naar Nederland te halen. Ik geef eerlijk toe dat ik het heel gaaf zou vinden om daar, op zo’n prachtig podium, als voorzitter te mogen staan. En, nogmaals: niet per se omdat ik een vrouw ben. Veel meer omdat ik zelf als voetballer dolgraag op een WK had willen uitkomen. Als voorzitter gastvrouw zijn van een eindtoernooi in jouw land, ja, dat is zeker een droom", sluit ze af.

Lees meer:
0 reacties