Van der Laan aangepakt na opvallende draai: "Een andere rol"

Jeanet van der Laan
Jeanet van der Laan Foto: © BSR Agency

Jeanet van der Laan is afgelopen week bij Op1 aangepakt na een opvallende draai. De voormalig voetbalster werd aan de tand gevoeld over haar eerdere mening als Kamerlid namens D66.

Van der Laan wilde destijds geen Nederlandse delegatie sturen naar het WK mannenvoetbal in Qatar. Nu wil ze wel een delegatie sturen naar het WK in Saudi-Arabië. Het toernooi gaat Van der Laan, die bondsvoorzitter van de KNVB wil worden, niet boycotten: "Ik vind dat je altijd moet voetballen. Ik snap dat het gevoelig ligt, daarom ben ik er voorstander van dat je aan de voorkant samen met de politiek een strategie probeert af te stemmen om te bepalen welke criteria eraan voldoen zodat je de mensenrechten niet schendt."

"Maar als het gaat om de keuze of je moet voetballen, dan vind ik altijd dat je éérst moet voetballen, want je kunt pas impact hebben als je voetbalt. Maar ik ben geen voorstander van Saudi-Arabië, dat is duidelijk", zei Van der Laan. Thomas van Groningen geeft aan dat Van der Laan daar in Qatar nog tegen was.

In die kwestie heeft de oud-international naar eigen zeggen een 'politieke rol' gespeeld. "Maar als je vanuit de voorzittersrol van de KNVB spreekt, vind ik zeker dat er een afvaardiging van het kabinet mee zou moeten. Ik stel al jaren dat voetbal en politiek geen gescheiden werelden moeten zijn", zegt ze.

"Als Kamerlid heeft u er best een nummer van gemaakt dat het kabinet niet naar Qatar moest gaan", reageert Van Groningen. "Maar als u nu bondsvoorzitter wordt, vindt u dat er wel een afvaardiging moet komen?", vraagt de journalist. Van der Laan spreekt van een 'andere rol'. "Maar mijn punt is dat voetbal en politiek geen gescheiden werelden zijn, maar elkaar meer moeten opzoeken."

Van Groningen was niet overtuigd: "Als we het hebben over vertrouwen in de politiek… Hoe kan een politicus dan iets vinden en dan iets anders vinden als ze solliciteert naar een andere baan?" Van der Laan gaf aan 'nog steeds' hetzelfde te vinden. "Het schenden van mensenrechten vind ik nergens goed. Dan is de vraag of je dan als kabinet naar een openingswedstrijd of tweede wedstrijd moet gaan. Daarvan hebben we gezegd: doe dat niet. Dat is volkomen legitiem. Als bondsvoorzitter zou ik wel de samenwerking willen opzoeken, ja."

Lees meer:
0 reacties