Van den Heiligenberg over intimiderend gedrag: "Dit seizoen weer"

Claudia van den Heiligenberg-Vonkova
Claudia van den Heiligenberg-Vonkova Foto: © Orange Pictures

Meerdere speelsters uit de Eredivisie ervaarden ongewenst gedrag in het voetbalseizoen 2021-2022. Dat ging voornamelijk om schelden/pesten, intimidatie/machtsmisbruik en discriminatie.

Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Volgens een flink aantal speelsters komt er regelmatig intimidatie en/of machtsmisbruik voor in de Vrouwen Eredivisie. Dat zorgt niet voor verbazing bij Claudia van den Heiligenberg, de oud-international die inmiddels actief is voor spelersvakbond VVCS. Vorig seizoen zijn er meerdere meldingen gedaan over intimiderend gedrag 'binnen een bepaalde club'.

De club is hierop aangesproken door de KNVB en de meldingen zijn doorgestuurd naar het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). “Dit seizoen was er weer zo’n zaak, maar toen waren de speelsters niet bereid zich officieel te melden. Is dat omdat er angst is of weten ze niet waar?", zegt Van den Heiligenberg in gesprek met Trouw.

"Wat het ook lastig maakt, is dat in deze competitie heel veel jonge vrouwen spelen. Een meisje van zestien dat tegenover een bestuur of coach zit, kan zich snel geïntimideerd voelen. Misschien zou er altijd een ouder of begeleider bij aanwezig moeten zijn", aldus de voormalig voetbalster.

Er zijn verschillende plekken om ongewenst gedrag te melden. Bijvoorbeeld de vertrouwenscontactpersonen van de club, de voetbalbond KNVB en het Centrum Veilige Sport Nederland. Maar deze zijn vaak niet bekend of zichtbaar genoeg. Dat is volgens Van den Heiligenberg zorgelijk: "Wat heb je aan meldpunten als niemand ze kent? Alle subsidie van het ministerie gaat op dit terrein naar het CVSN. Zou het niet beter zijn om dat geld per sport te verdelen? Dan zijn de lijntjes veel korter."

Van den Heiligenberg is benieuwd wat de KNVB met de uitkomsten van het onderzoek van het Mulier Instituut gaat doen. "Het is een licentie-eis vanuit de bond dat iedere club een vertrouwenscontactpersoon heeft. Kennelijk zijn die onvoldoende zichtbaar. Hoe wordt dat gecontroleerd? Een goed moment om samen met de KNVB te kijken wat we hiermee kunnen doen."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand